Alan kirjoja. Mikä kolahti?

Kiinnostaisi tietää mikä alan kirja on erityisesti
kolahtanut. Siis kirja joka on johtanut alalle tai ollut
jotenkin erityisen merkittävä matkan varrella. Tai
artikkeleita. Linkkivinkkejä myös!

Minä luin yläasteikäisenä ekan kerran Bernard
Leachin Potter´s Book:in. En tiedä mikä siinä silloin
vetosi, mutta siinä oli jotain ihme magiaa. Lukiossa
sama kirja oli kerhotilan hyllyllä ja silloin se aukeni
paremmin kun oli jo pintapuolista kokemusperäistä
ymmärrystä. Seuraavaksi luin Salmenhaaran ja
sitten olinkin jo alan koulussa.

Kun aina parin vuoden välein menee usko oman
tekemisen merkitykseen, luen Potter´s Bookin
ensimmäisen kappaleen - ainakin. Sitten vaan
hammassuojat paikoilleen ja taas mennään...

Se on hienointa proosaa. Leach oli suurempi mies
kuin ajatellaan. En ehtinyt tavata, mutta muutaman
hänen oppilaista/duunareista ehdin jututtaa. Poissa
nekin nykyään, mutta jotain tarinoita St. Ivesistä
ehti kuulla tähtitaivaan alla kuitenkin.

Salmenhaaran Keramiikka... oli toinen tärkeä opus.
Ja on edelleen. Valitettavasti en ehtinyt tavata
hänetkään.

Nämä ovat erityisen mielenkiintoisia ja merkittäviä
teoksia kun ovat sekä survivalkittejä että sielun
liekin kipinöitä.

Miettikää tilannetta että joku 14v tarkkislainen
näkee teidän duuninne ja kokemus muuttaa koko
tämän elämän!

Mutta kertokaa lisää! Ei tarvitse lisenssiä nyt
tänään.

Aloittaja: misismiller ::
Lähetetty: 12.1.2008

E. Cooperin "10 000 years of pottery" on kohtalaisen tuhti setti silkkaa asiaa. Toimii hyvin myös hakuteoksena. Suosittelen.
Lähettäjä: Kimmo
Lähetetty: 14.1.2008

Ja jos on mukavampi lukea suomeksi niin eiköhän Heikki Jylhä-vuorion "Keramiikan materiaalit! avaa paljon lisää kysymyksiä,hyvä perusteos,mukavaa Että Kimmo on kuitenkin kuvioissa vaikka uhkasi ettei enää palaa näille sivuille ;) .
Lähettäjä: mervi
Lähetetty: 14.1.2008

Ilkka Remeksen Pahan perimät sai sisukseni uuteen polteeseen ja luottamukseen keramiikkaa kohtaan.
Kysymystä alan kirja hieman ihmettelen?inspiraation lähde, voi olla kirja kuin kirja.
Lähettäjä: jim&jim
Lähetetty: 14.1.2008

Olen sitä Cooperin kirjaa joskus katsonut Amazonissa. Nyt oli käytettyjä tarjouksessa 25 taalalla, normaalihinta 45 usd mutta vaihtosuhde hyvä. Kiitti suosituksesta. Meni seuraavalle ostoslistalle.

Se Jylhävuorion kirja on toki kirjoitettu kotimaisella, mutta sisältää aika vähän mitään olennaista käytännön tietoa ja sekin vähä ihan miten sattuu. Tuli hankittua silloin kun se ilmestyi ihan periaatteen vuoksi, mutta oi oi.... Ainakin puolet sivuista käsittelee tyyliin jotain kaavioita millä pigmenttitehtaan labrassa lasketaan fotonien aaltopituuksia. Aukaisin nyt summassa ja tuli eteen yli puolen sivun kuva "Brookfield rotaatioviskometristä" ja muu kuvamateriaali on samaa luokkaa, mitä lie laboratoriovehkeitä. Käsi ylös kuka on tarvinnut/käyttänyt tai livenä nähnyt Sedigraph 5100:n! Asiat käsitellään vielä niin sekavasti, että lukiessa pitää tarkkailla sivunumeroita että pysyy kärryillä. Kasa monisteita kansien välissä. Onhan siinä kotimaiset raaka-ainekaavat ja työsuojeluasiaa, mutten silti suosittele kenellekään jos on vähänkin kielitaitoa. Tästä on toki turha alkaa riidellä, makuasia ja ehkä siihen pitää tottua tai jotain.


Lähettäjä: misismiller
Lähetetty: 14.1.2008

Siis oma kappale on täällä kotona eikä työhuoneella tai open kirjakassissa... siellä on Hamereiden The Potter´s Dictionary of Materials and Techniques (joka löytyy muuten myös kotoa).

Tantan rakentava ehdotus on että mainittu kotimainen teos jossain vaiheessa toimitetaan uudestaan - työryhmässä - jolla on hyvä ja monipuolinen tuntuma alan arjen käytännön tarpeista.

Työryhmään mukaan reipasta hyvää mieltä ja kokenut taidekeraamikko, pajakeraamikko, lasitetuntija, kipsityötuntija ja lasten kuvataidekoulujen opettajakeraamikko. Ja graafinen suunnittelija sekä tietenkin hyvän pohjatyön tehnyt asianomainen Jylhävuorio itse.

Helposti saisi sisältöä muokkaamalla ja vähän uutta lisäämällä aikaan sellasen sudenpentujen käsikirjan jota kelpaisi kääntää muillekin kielille. Ihan totta!

Sisältö selkeäksi, hiukaskiihdyttimet pois ja tilalle ihan oikeasti hyödyllistä tietoa kuten esim: muutama eri lämpötilan peruslasite ja massaresepti, plastisen massan & valumassan sekoitus ja valmisteluohje, lasitevirheiden korjausmenetelmiä, kipsimuotin teko-ohjeet "for dummies" (tarvitaan!), työmenetelmien kuvaukset ja hyödyllisiä kikkoja ja vinkkejä, oksidit yms värin mukaan, uunin vastuksien vaihto-ohjeet, polttokäyriä ja ohjelmointiperiaatteita, pelkistysohjeita, kirjallisuusvinkkejä jne jne.

Ala on kuten tiedämme hyvin heterogeninen ja jos yhdellä kirjalla pitäisi Suomessa pärjätä, niin silloin sen pitäisi täyttää mahdollisimman kattavasti tarpeita perusopetuksesta työelämään. Moni tekee töitä sekä omasa työhuoneesssa että luokassa lasten tai aikuisten kanssa. Ongelmat ja kysymyksenasettelu on hyvin erilainen tilanteesta toiseen eikä kaikkea voi mitenkään muistaa ulkoa. Insinööreillä on ihan oma kirjallisuutensa ja kirjan pitäisi suunnata meille peruskenttätyötä tekeville.

Tästä pitäisi laskuttaa nyt kustantajalta konsulttipalkkio, sillä tuohon projektiin ei paljon rahaa tarvittaisi ja myyntitulot kattaa varmasti kulut mennen tullen.

Kauheata paasaamista eikä kieliopista ota tolkkua tässä raossa. Ei ollut tarkoitus pitää luentoa, mutta tällaista tämä alan arkiyksinäisyys teettää...Lähettäjä: misismiller
Lähetetty: 14.1.2008

Ei mikään netti kirjoja korvaa. Ihan älytön ja yhtä sivistymätön väite joka ei ole mistään kotoisin.

99,99 % Suomen keraamikoista ei sekoita frittejä Ferron laboratoriossa vaan tarvitsee hyvän ja selkeän käsikirjan omalla äidinkielellä jokapäiväiseen työhönsä.

Hiukkaskiihdyttimet kuvastavat parikymmentä vuotta sitten vallalla ollutta trendiä ja muotia. Ehkä muistat? Ajankuvana mielenkiintoinen, mutta olisi syytä tehdä kokonaan uusi toimituskierros jotta kirja vastaisi tämän päivän tarpeita kentällä, opetuskirjallisuutta kun vielä on.

"Keramiikan materiaalit" on myös erään taikin opiskelijan lopputyö, eli ei minkään keramiikkajumalan ilmestys ihmiskunnalle.

Miksi riehua sekoilla hulluna jonkun surkean kirjan takia ja miten onnistua silti olla sanomatta yhtään mitään?

Vähän niin kuin paistaisit kalapuikkoja koraanikoulussa.


Lähettäjä: misismiller
Lähetetty: 15.1.2008

Misismillerille: Kaikki tuo edellisessäkin viestissäsi ruikuttama puute on todellakin kirjassa muiltaosin, paitsi ohjeet ferron labratyöskentelystä ja hiukkaskiihdytin.
Sieltä löytyy lasitteen valmistaminen alusta loppuun, reseptiesimerkein, valumassan valmistus ohjeineen ja resepteineen, koristeluvärien valmistus ja työohjeet jne. jne. jne. Hiukkaskiihdytintä ei, en tiedä sitäkö puuttuu, vai mikä vituttaa?
Mainittu kirja lienee jollakin tavalla poikkeus Taikin normaalilopputösitä,siinä että sen on tehnyt jo ammatissa parikymmentä vuotta toiminut aikoinaan jo Taikin suorittanut henkilö, jolla kirjaa tehdessä on käsittääkseni ollut vielä keramiikka-ammattiopettajan pätevyys.
En usko noilla lausunnoilla, että olet edes kirjaan lähemmin tutustunut. Joku muu vitutus kai tässä on päällä, lieneekö vaikka se, että ei ole ollut mahdollisuutta edes vastaavaan kirjalliseen suoritukseen saati sitten Taikin lopputyöhön. Kenttä on avoin: jos olet huolestunut omien viisauksiesi hukkaan valumisesta istu koneelle ja tee meille kaikille se kauan kaivattu kenttätyöopas tai -opus jolla hoituu arkipäivän asiat pajassa kuin pajassa. Piruako sitä muita sättimään tekee itte vaan ja kuittaa ne mahtavat konsulttitulot.

Lähettäjä: urpot
Lähetetty: 15.1.2008

Lukekaa mitä haluatte tai olkaa lukematta. Ei se minulle kuulu.
Lähettäjä: misismiller
Lähetetty: 15.1.2008

Kops! Osu ja upposi!
Lähettäjä: urpot
Lähetetty: 16.1.2008
yllapito 27.05.2009 : 10.55


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!