Tammelan koulun alasajo

Tammelan Käsi-ja Taideteollisen
oppilaitoksen siirtämistä Forssan
alueelle suunnitellaan ilman järkeviä
perusteita. Koulun oppilaat ja
opettajisto ovat tätä siirtohanketta
vastaan.

http://www.adressit.com/tlartesaani
Aloittaja: PuuArtesaani ::
Lähetetty: 16.10.2007

olis ihan kivaa jos suuri osa alan kouluista lakkautettaisiin kokonaan, eikä siirrettäisi yhtään minnekään!
Lähettäjä: puupääartefakti
Lähetetty: 20.10.2007

Joo,Siltä mustakin tuntuu nykyisellä työtilanteen, työnteon ja palkansannin jännittävällä asiasuhteella: ei ooeittuu ota tai jätä ja ainavaanniinku...
Lähettäjä: terhi
Lähetetty: 23.10.2007

Ikävää kun hedelmällinen keskustelu on kokonaan tyrehtynyt täällä.. Lähettäisipä edes terhi kuulumisiaan.
Lähettäjä: ms
Lähetetty: 29.10.2007

käsi- ja taideteollisuudenalan kouluja on todella liian paljon yksi koulu koko Suomeen riittäisi. Nykyisellään koulut ovat vain hoitopaikkoja muutamaksi vuodeksi eikä niiden käyneet todellisuudessa löydä töitä, ei ainakaan palkallisia.Koulut ovat ihmisten törkeää huijausta ja rahan tuhlausta.
Lähettäjä: susanna
Lähetetty: 30.10.2007

Nythän tutkimukset jo selkeästi osoittavat, että taide- ja käsityöalojen koulutuspaikkoja on aivan liikaa ja alan ammattilaisten tarve tulee jatkossa vain pienenemään. Toisaalta eihän mikään oppiminen ole turhaa, turhaa on vain haaveilu työstä ja toimeentulosta kyseisillä aloilla..
Lähettäjä: ms
Lähetetty: 31.10.2007

Niin jos on turhautunut, katkera jne.
Jos haluaa ja on oppinut pärjäämään elämässä niin mitään muuta estettä ei ole kuin tappavat ajatukset omassa päässäsi. Hyvää uutta vuotta vaan.....
Lähettäjä: jk
Lähetetty: 2.1.2008

Kuulepas turhautunut ja katkera, kerro minulle mihin voi työllistyä esim. keramiikka-alan artesaanina, JOS ei ole kiinnostunut oman yrityksen perustamisesta..??
Lähettäjä: pee
Lähetetty: 4.1.2008Komppaan jk:ta.

Käsityöläisyyteen kuuluu yhtenä olennaisena osana pienyrittäjyys. Name of the game. Ei esimerkiksi kuvataideakatemiassa kukaan "unelmoi työllistyvänsä" jonkun toisen palveluksessa.

Minusta on ihmeellistä kuulla jonkun narisevan siitä, että "on tullut petetyksi / huijatuksi" kun meni johonkin taidekouluun kauppakorkean sijaan. Ellei tämä työllistymisproblematiikka ollut selvää pässinlihaa jollekin jo kouluun mennessä, niin...

Mutta maailma ei ole kaksibittinen viranomaisleima yksiuloitteisella paperilla edes keramiikka-artesaanille. Kermansaven valuriuran ja italialaisen huippudesignerin välille mahtuu koko maailman värien sävyskaalat.

Käyttäkää aistejanne! Osaatte tehdä jotain käsillänne! Kuulutte maailman vanhimpaan ammattikuntaan! Lopettakaa häpeäminen!Lähettäjä: afaw
Lähetetty: 5.1.2008

Niin,kouluja saa olla vaikka kuinka monta sataa, kunhan niissä vaan ei pelkästään uskotella sinne hakautuneille ihmisille, että tie on loppuelämän selviytymiseen johtava kullattu ura. Usein näin tehdään, koska KAIKKIEN oppilaitosten opet kiillottaa omaa työpaikkaansa ja pitää siitä kynsinhampain kiinni. Jos loppuu oppilaat, loppuu työ itseltä.
Kaikesta oppimisesta on hyötyä muskarista akateemiseen tutkintoon, kaikki siltä väliltä. Kuitenkin alalla opiskelevan tai sille hakeutuvan täytyisi kantaa ensisijainen vastuu itse omista tekosistaan. Ketään tuskin kouluun pakotetaan oppivelvollisuuden jälkeen, joten vininä siitä, että on koulutettu väärin ja väärälle alalle on lopulta kai itsestä kiinni. Sen verran täytyisi AINA olla munaa että ottaa asioista selvää itse, valmistautuu omaan elämään ja koettaa rakentaa sitä itselleen sopivaksi.
Ainakaan Taikissa aikoinaan opiskelleena ei kai kukaan uskonut työllistyvänsä yhtään mihinkään, vaan oli valmis ottamaan sen minkä itse saa irti tekemisistään. Useimmat tutuistani kuitenkin ovat tuolla ammatilla jotenkin keplotelleet olematta sen kummemmin joulupukillatöissä...
Niin että ajatelkaa mitä teette ja aijotte tehdä.
Lähettäjä: ja komppi jatkukoon
Lähetetty: 6.1.2008

Luulen että näissä periferiayksiköissä itseluottamus on aika matala kun vertaavat itseään aina Taikkiin/Lahteen. Tämä heijastuu opetushenkilöstön kautta opiskelijoiden ammatilliseen omakuvaan.

Juttelin sukulaisen häissä yhden tällaisen pienemmän koulun opettajan kanssa (ei keramiikka-alan) ja sillä oli ihan hirvittävä kauna Taideteollista korkeakoulua ja sieltä valmistuneita ihmisiä kohtaan. Ei se ketään tuntenut tai mistään mitään tiennyt, paskaa vaan kaikki.

Jos on joutunut sellaisen pimeyden petolinnun alla opiskelemaan taiteellista ilmaisua, niin ranteet auki.
Lähettäjä: komppi ei kampi
Lähetetty: 6.1.2008

Niin, jos traumat Taikiin pääsemättömyydestä viidenkin yrityskerran jälkeen puretaan omiin oppilaisiin eikä esim. kannusteta heitä pyrkimään Taikiin niin silloin kannattaa oppilaan ottaa kantapäät käyttöön kierähtää niillä 360 astetta ja lähteä menemään. Tällaiset valittajat kun ei kuitenkaan omalta eläkepaikaltaan väisty yhtään minnekään vaikka kuinka vituttaa.
Lähettäjä: kumpi ja kampi
Lähetetty: 9.1.2008

Perusammattitaidon hyvä hallinta on vain yksi avain menestykseen. Yhtä tärkeää on verkostojen luominen. Koska Suomessa käytännöllisesti katsoen kaikki tapahtuu pääkaupunkiseudulla, nämä pienemmät yksiköt ovat tässä suhteessa altavastaajina jo maantieteellisten etäisyyksien takia.

Kun valmistuu Taikista on toi verkosto hyvässä mallissa ja nykyään vielä vahvasti kansainvälinen. Tämä on merkittävä asia kun ajatellaan työllistymistä. Taideteollisella alla työt eivät löydy sanomalehdistä, ja mitä enemmän ihmisiä sinä tunnet, sitä enemmän ihmisiä tuntee sinut.
Lähettäjä: Komppi ei kampi
Lähetetty: 9.1.2008

Huomattu on! Ja vielä kun taitojaan ei tunge sinne vakan alle niin verkosto vain laajenee ja töitä piisaa oli sitten yrittäjä tai taiteilija tai mitä vaan, kunhan on oma herransa.
Lähettäjä: kumpi ja kampi
Lähetetty: 9.1.2008

Niinpä.

Pitää myös osata aidosti iloita toisten onnistumisesta.


Lähettäjä: komppi ei kampi
Lähetetty: 10.1.2008

Nii-in! Täällä keramiikkanetissä se todella osataan!
Lähettäjä: js
Lähetetty: 10.1.2008

Joo, niin osataan ja se on todella ikävää. Se on myös ammattikunnan julkisuuskuvalle erittäin kiusallista.

Ei sitä mielestäni tapaa oikeassa maailmassa.


Lähettäjä: komppi ei kampi
Lähetetty: 10.1.2008

Taiteen , taideteollisuuden ja käsityömäisen tuottamisen / yrittäjyyden erityisluonnetta ei ole ymmärretty meidän yrityskulttuurissamme. Mikäli ymmärrettäisiin ko. alan tekijöille annettaisiin verottoman (= kaiken yrittäjyyttä tappavien maksujen poisto )yrittäjyyden mahdolisuus kunnes yrittäjällä on todelliset kohtuulliset tulot joista sitten vähitellen voi maksuja maksaa. Alan tuttamisen arkirealismi pitäisi saada ko. asioista päättävien tietoon . Siihen yhteistoimintaa. Sen jälkeen onkin enää kysymys ammattitaidosta ( kun byrokratian hoidosta voi maksaa kirjanpitäjälle jne.)Toinen kummallisuus on tuo valtava keramiikan tuonti jolla myyntipaikat täyttyvät Lappiin asti. Saattaa olla , että alalle koulutetaan liikaa. Koulujen mainontakin saisi olla realistisempi eli informaatiota työllistymisestä jne. Kuka alle 20- voi käsittää mitä ko. tuottaminen on . Taidon hankkiminen on vapaaehtoista.
Lähettäjä: Ukkonen
Lähetetty: 16.1.2008

PIENYRITTÄJYYTTÄ ei ole ymmärretty meidän yrityskulttuurissa ja valtio käy varkaissa pienyrittäjän kassassa minkä ehtii!

Just oli että Suomi on tutkitusti maailman vittumaisin paikka pistää pienyritys pystyyn. Rahoitusta ei saa ja jos jostain saa, niin isäntä kyllä vie. Se on varma!

Saatanan koprokratiasosialismi! Ftvyi!
Lähettäjä: jupe
Lähetetty: 16.1.2008

Jos jotain haluaa oikein kovasti, sen eteen on valmis tekemään TÖITÄ. Kun on taitoa, tahtoa ja hiukan onnea pelissä, on kasassa keraamikon menestyksen avaimet. Vain pitkäjänteisellä työskentelyllä ja peräänantamattomalla asenteella on mahdollista pärjätä....ala ei sovi kaikille.. Suosittelen alkavalle pienyrittäjälle vaikka leipätyöksi osa-aikaduunia, ettei tarvitse nälkään kuolla! ;)
Lähettäjä: NAINEN
Lähetetty: 19.3.2008

Ihan näin ekakertalaisena tätä palstaa lukien... itse valmistuin muutama vuosi sitten ompelu ja neulealan artesaaniksi.

Kouluun mennessä oli lama vienyt työpaikkoja joita kovaan ääneen meillekin tervetulojuhlassa lupailtiin.
Kun valmistuin uutiset kertoivat kiinailmiön yleistymisestä ja useiden ompelimoiden kaatumisesta. Arvatkaa vituttiko!
Työharjoitteluissa "haastattelin" yrittäjiä ja sain kiertoteitä sellaisia kommetteja että ei hvtissä kannata investoida laitteisiin sillä tuntipalkalla mitä käteen jää. Yksi jopa ehdotti alan vaihtoa. Hän kun teki alihankintana käteen jäi n. 5€/tunti.
Nyt 2 lapsen kotiäiti ja mietin mistä töitä kun lapset on tehty. Onneksi kaupan hyllyttäjäksi tie on lyhyt... ;)
Lähettäjä: Jepjep
Lähetetty: 11.4.2009

...no mites olis ollu vaikka joku amiksen turbosuosittulinja vaikka joku metalli tai vastaava, jota SAK toitottaa joka tuutista varmaksi valinnaksi. Sinne vaan jonon jatkoksi.
Jos koulutusta lähtee haeskelemaan avajaispuheiden ja kaiken maailman prosyyreiden kultapuheiden perusteella, niin eiköhän silloin joku perusduuni liene paikallaan. Ei pitkiä opintoja ei opintovelkaa, amiksesta riipaistaan jo suoraan katkomaan rautakankia ja vääntämään plootua. vörkkin nain to vaiv ja bubin kautta kämpille. Elämä on täydellistä, palkka juoksee, pomot vittuilee ja omistava luokka riistää koko ajan. Ammattiyhdistyspaimenet ja ylityöntekosuojatädit kyttää kyllä apunasi vieressä että sinua ai kapitalisti riistä. Tuntipalkkakin nousee siitä vitosesta, jos ei muulla niin vaikka sen palkkasi maksavan yrittäjän omasta kolmen euron tuntipalkasta otettuna. Elämä kukkii ja voi huoletta istuskella bubissa kaljaa naukkaillen ja huomista aamua vitutuksella odotellen.
Kyllä kannattaa satsata laitteisiin ja omaan yritykseen, jos ei laske sitä omaa tuntipalkkaa koskaan vaan hankkii töitä sen verran että elää ja pystyy elättämään. Kyllä ne kovat tuntiliksat on palkansaajilla joille ay-liikkeet on hengitystä pidätellen aikaansaaneet epärealistiset edut ja jonkunhan ne on maksettava. Kesämökistä, kolmannesta autosta, molemmista jokavuotisista Espanjan matkoista, golfbägistä, moottoriveneistä, -kelkoista ja mönkijöistä ei voi luopua, koska ne ovat niitä saavutettuja.
Joku luopuu puolestasi ole huoletta.
Lähettäjä: voivoivoivoi ja aijaijaijai :: E-mail:
Lähetetty: 16.4.2009
yllapito 27.05.2009 : 10.35


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!