raaka-aineiden säilytys

Pajalla tila loppuu kesken. Tarvitsisin
lisää tilaa. Voisin kätevästi rakentaa
kylmää säilytystilaa raaka-aine
säkeille ym. tilaa vieville tavaroille.
Kostuvatko säkit kylmässä?
Haurastuvatko muotit ja kapat?
Aloittaja: tilan valtaaja ::
Lähetetty: 12.3.2005

Vastaus molempiin pääperiaatteessaan: kyllä!
Kostunutta säkkiä on kiva nostella - se hajoaa heti ensimmäisellä nostoyrityksellä.
Tietysti on kyse ajan ja ilmankosteuden yhteistyöstä. Varmaan joku raaka-aine säilyykin jonkin aikaa.
Kappa saatta myös säilyä, jos se on hyvin lakattu, mutta viittaisin kuitenkin vastaukseni alkuun.
Lähettäjä: Ilkka :: E-mail: ilkka.harjola@varnia.fi
Lähetetty: 14.3.2005

Raaka-aineista on mahdotonta sanoa yleispätevästi, että säilyy kylmässä tai ei. Viitaten Ilkan viestiin, ei ole suositeltavaa pitkäaikainen viileä varastointi millekään raaka-aineelle, koska kaikki jauhemaiset keramiikka r-aineet on valmistusprosessissaan käyneet niin lämpiminä, että ovat täysin kuivia. Imevät sitten lämpötilojen/kosteuden voimakkaan vaihtelun takia vettä kuin sieni. Osa saattaa kosteuden takia takaisin kuivuessaán rekristallisoitua /esim. litiumia sis. raaka-aineet, kuten litiumsälvät. Osa raaka-aineista alkaa kosteassa paakkuuntua kiteytymisen takia (oksidit) ja ilmiö on aika pysyvä ja vaatii kuulamyllyä sun muuta palautuakseen.

Kipsisille kapoille kylmävarastointi ei sinällään tee haittaa, JOS, kosteusolosuhteet eivät taas muutu. Hyvin kuivatetut, vernissatut ja sell-lakatut kapat tykkäävät hiukan viileästä, mutta HUOM siis kuivasta varastosta. Muovi- ja silikonikappoja voi pitää pimeässä varastossa, vaikka pakkasessa. Auringon UV:tä ne eivät sen sijaan paljon kestä.
Puhtaat, huuhdellut ja erittäin hyvin kuivatut kipsimuotit kestävät myös kylmää. Ne voi varastoida ilmavasti (ei saa homehtua), kevyesti suojapaperissa, pimeään viileään tilaan, jossa kosteus ei taas kovin paljon vaihtele, l. siis tuuletus pelaa.

Itselläni on jatkuvasti käytössä olevat kapat ja muotit sisälämmössä työtiloissa ja harvemmin käytetyt avokatoksessa em. kuvatulla tavalla.

Raaka-aineita en pidä ulkona, muita kuin täysin fritattuja (siis aika inertejä kosteudelle) jauheita, kuten väripigmentit, muutamat fritit, karkeat kvartsit, molokiitti ym. Mautta ei esim. pallosavia ja kaoliineja. Puhumattakaan nyt kipsisäkeistä, HUH.
Muuten, kipsijauhe on yksi kiusallisimmista säilytettävistä: tavallisessa huonelämmössä ja kuivuudessa se alkaa luovuttaa kosteuttaan ja kuoleutuu hiukan = hidastuu. Hiukan kosteammassa imee itseensä jo esikosteutta ja virkistyy = nopeutuu. Vekkulia tavaraa...

Tässäpä muutama vinkki jos lie apua kellekään.

p.s. kirjoitusvihreitä en edes viitsi lähteä korjamaan...korjatkoot koiranleuat...

Lähettäjä: m
Lähetetty: 14.3.2005

Kiitos asiallisista vastauksista !
Lähettäjä: varaston hoitaja
Lähetetty: 15.3.2005
yllapito 20.10.2007 : 15.55


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!