luonnonsavesta minäkin kysyisin

Eli mitä minun pitäisi lisätä saveen
jotta se pysyy muodossaan repeilemättä.
Tällähetkellä savi repeää kun sitä
vähänkin koittaa muovata muotoonsa.

En ole asiassa minkäänsortin
ammattilainen, vain ja ainoasti
kokeilunhaluinen kun löysin ison kasan
savea pihamaaltani ja olen aina tykännyt
saven kanssa värkätä joten ethän käytä
vastauksissasi ammattisanastoa, vaan
koita ilmaista asia mahdollisimman
yksinkertaisesti.

Kiitos paljon jo etukäteen!
Aloittaja: Sanelma :: E-mail: udso@suom24.fi
Lähetetty: 21.8.2007

Voit yrittää jatkaa sitä toisella luonnonsavella joka on plastisempi, mutta ensituntuma kuvauksesi perusteella on ettei kyseinen savi oikein sovi muovattavaksi.

"Luonnonsavia" ei ole mitään yhtä tiettyä laatua, toiset toimii mainiosti ja toisiin jää vaan saappaat jumiin. Pääsääntöisesti nämä esiintymät ovat syntyneet viime jääkaudella ja alueellinen vaihtelevuus savien koostumuksessa on suuri. Aika pitkälle tsägästä on kiinni mitä löytää.

Ainakaan minä en keksi mitään patenttikikkaa millä sen sun saven saisi toimivaksi. Jos kuitenkin haluat fiilistellä "oman maan saven" kanssa, niin voit kuten sanoin jatkaa sitä kaupan "luomupunasavella" ja katsoa mitä tapahtuu.
Lähettäjä: Marjatta Gandhi
Lähetetty: 21.8.2007

kiitos. koitanpa siis jatkaa saven etsimistä toisaalta. :)
Lähettäjä: Sanelma
Lähetetty: 21.8.2007

Sellainen 10 kilon punasavipötkylä ei paljoa maksa jos haluat kokeilla. Vaivaat vaan todella huolellisesti kumpaakin savia sekaisin. Vaikka vaan puoletkin olisi "omaa maata", niin olisihan se hienoa, eikö?


Lähettäjä: Marjatta Gandhi
Lähetetty: 21.8.2007

Olisihan se.
Meinaat että tuosta vois silleen saaha toimivaa?
Luuletko että sen vois sitten polttaa nuotiolla?

Millaista pitäisi saven olla koostumukseltaan että se toimisi pelkästään?
Kun tarkkailen ympäristöäni niin mistä tunnistan saven joka on hyvää muovailuun?
Lähettäjä: Sanelma
Lähetetty: 21.8.2007

No tässä ruudun ääressä on tietenkin vaikeata neuvoa toista, mutta heti kyllä huomaat onko siitä savesta mihinkään kun vähän käsillä kokeilet.

Itse en jaksaisi vaivautua moisen saven kanssa, parempaa kun saa helpommalla. Ymmärran kuitenkin että se voi olla kiva juttu kun tietää tekevänsä jotain oman talon savesta. Vähän niin kuin tekee lasitteita oman grillinsä tuhkasta ja voi muistella niitä lukuisia hyviä bileitä joita on hyvien ystävien kanssa tullut vietettyä grillatessa ja kaljaa juodessa ja maailmaa parannellessa....

Näin voit helposti tsekata saven muovattavuutta: Ota pala sitä savea ja tee kädessä jonkinlainen makkara. Taita makkara sormen ympärille. Jos makkara menee poikki tai halkeilee, niin sitten ei siitä savesta ole mihinkään. Sellaista savea ovat Suomen pellot täynnä. Jos makkara taas katkeamatta kestää, niin olet löytänyt muovailukelpoista savea.

En osaa sanoa toimiiko se sitten nuotiolla poltettaessa. Se on, kuten Kipling sanoisi, ihan toinen asia.Lähettäjä: Marjatta Gandhi
Lähetetty: 21.8.2007

kiitos neuvostasi, minä olen jotenkin kuvitellut aiemmin kaiken saven käyvän muovaamiseen, mutta olen nyt taas yhtä asiaa viisaampi.

Enköhän minä tilaa saveni.
osaatko suositella äkkiseltään mikä laji sopii nuotiolla polttamiseen. Sillä aion nimenomaan tehdä sellaisia töitä jotka poltan nuotiolla (sitä olen tehnyt ennenkin onnekseni ;) )
Lähettäjä: Sanelma
Lähetetty: 21.8.2007
yllapito 20.10.2007 : 17.33


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!