Luonnonsaven käsittelystä

Rohkenen tiedustella luonnonsaven
käsittelystä, kuinka saada siitä
käyttökelpoista? Olen liettänyt
rannasta kerättyä savea ja nyt minulla
on iso sangollinen savivelliä! Ongelma
on se ettei savi lähde laskeutumaan,
vaan se on ja pysyy vellinä, joka
hieman kuivuu pinnasta.. Kuinka nyt
saan siis veden ja saven erotettua
toisistaan? Vai heitänkö vellin
menemään, kerään uutta savea ja teen
sille sitten mitä!?
Aloittaja: Tessu :: E-mail: savitessu@luukku.com
Lähetetty: 16.8.2007

varmaan miljoonia vuosia tarvittiin pelkkään sedimenttiin,ole kiltti ja säilytä se, mutta ota selvää "saven" fysiologisesta olemuksesta niin ymmärrät heti enemmän, PEACE!.
Lähettäjä: miee
Lähetetty: 17.8.2007

Älä heitä pois ainakaan vielä. Jos sinulla on kipsilevy, niin koita kuivatella savi sen päällä. Vesi imeytyy kipsiin ja kipsilevyn imukyky on tyydytetty alkuvaiheessa aika nopeasti, joten kannattaa kuivatella levyä välillä (Muista: Kipsi ei kestä yli 40C!). Joka tapauksessa pitäisi parissa päivässä selvitä minkä laatuista savea olet ottanut talteen.

Ellei sinulla ole kipsilevyjä, voit kokeilla myös lastu- tai kertalevyä joka ei ole maalattu. Varaudu kuitenkin siihen että etenkin lastulevyä ei kannata juuri muuhun sitten enää käyttää.

Jos savi on liian liisterimäistä, niin kokeile vaivata siihen kvartsia tai vaikka vaan hienoa hiekkaa. Sama juttu jos tekemäsi esineet tahtovat haljeta kuivattaessa. Muista että mitä hienojakoisempi koostumus epäplastisella lisäaineella on, sitä enemmän se vähentää plastisuutta. Jos tarvitset lisätä saveen esimerkiksi 200 meshin kokoista kvartsia, niin on parempi lisätä se silloin kuin savi on vielä jotenkuten juoksevaa ja pystyt esimerkiksi porakoneella sekoitella sitä. Karkeampaa hiekkaa ja samottia pitää vaivata saveen myöhemmin tai se painuu vaan astian pohjalle. Kuivata aluksi siis pienempi määrä jotta voit päätellä mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä. Tee muistiinpanoja samalla, niin pääset vähemmällä työllä seuraavalla kerralla ja samalla pysyt itsekin paremmin kärryillä.

Niin, ja älä polta yli 1000C. Punasavi menee usein ikävän tuntuiseksi ja näköiseksi jos se poltetaan vähänkin yli. Lisäksi punasaviesine sintrautuu poltossa hyvin epätasaisesti mikä on toinen syy välttää liian korkeaa lämpötilaa. Kokeilemalla se hyvä lämpötila luonnollisesti selviää, mutta yli 1000C polttolämpötiloissa luonnonsavi yleensä alkaa käyttäytymään miten sattuu, joten vältä ylipolttamasta.

Iloista ja antoisaa tutkimusmatkaa!
Lähettäjä: Marjatta Gandhi
Lähetetty: 20.8.2007

Lisään vielä että se on ihan hyvä merkki jos savi ei tahdo sedimentoitua siinä astiassasi.

Jos haluat siivilöidä lietettä, niin 60 meshin siivilä on yleensä riittävä plastiselle savelle. Joku ehkä tykkää että 80 meshin siivilä, mutta se on vähän maku asia.

Lattialämmitys yhdistettynä hyvään tuuletukseen voi muuten myös olla avuksi vedenpoistossa.

Jos löytämäsi savi osoittautuu hyvälaatuiseksi ja valmistelet sitä varastoon, on hyvä muistaa että on helpompaa poistaa vesi plastisesta savesta kuin lisätä sitä. Jätä siis hieman märäksi kun pistät pakettiin. Näin voit helposti vaivata pois ylimääräinen vesi aina kun avaat uuden pussin.
Lähettäjä: Marjatta Gandhi
Lähetetty: 20.8.2007

Kiitos, Marjatta asiallisesta vastauksestasi:)
Lähettäjä: Tessu
Lähetetty: 27.8.2007

Olisi Tessu kiva kuulla kuinka sitten kävikään.

:)


Lähettäjä: Marjatta
Lähetetty: 31.8.2007

Oletko Tessu varma ettet ole kerännyt hiesukerrosta rannalta? Hiesu näyttää savelta, mutta muotoiltaessa murenee, eikä ole lainkaan plastista. Kävin itse tänä syksynä kaivamassa luonnonsavea ja savikerros tuli vastaan n. metrin syvyydessä.
Lähettäjä: Ippe
Lähetetty: 20.10.2007
yllapito 20.10.2007 : 17.31


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!