Poltto nuotiolla?

Nyt kun minunkin nimeni on täällä mainittu, niin kommentoin asiaa omien kokemusteni ja kokeilujeni kannalta. Minusta ehdottomasti yksinkertaisinta avotulella polttoa on rinkipoltto: eli ruukut/tuotteet asetataan keoksi aukealle tasaiselle maa alueelle(hiekkakenttä on hyvä). Myös pelto käy, mutta olisi hyvä poistaa aluskasvillisuus (ettei tuli leviä kuivaa ruohikkoa myöten maastoon)lapiolla kalttaamalla, halkaisijaltaan noin 2-3m alueelta. Se kuinka suuri rinki tehdään riippuu siitä kuinka paljon on poltettavaa. Nuotio rakennetaan ringiksi esineiden ympärille. Rinki sytytetään useammasta kohdasta ja sen tulee palaa kaikkialta ennenkuin sitä aletaan vähitellen siirtelemään lähemmäksi poltettavia esineitä. Nopein poltto, jonka olen saanut onnistumaan (ilman, että raa´at esineet rikkoutuvat)kesti 4 tuntia. Lopuksi nuotio palaa esineiden päällä ja olisi hyvä jos nuotio saisi palaa jonkin aikaa (1-2 tuntia) esineiden päällä, jotta ne pääsisivät kunnolla hehkuuntumaan. Alin lampötila, jossa on tapahtunut keraaminen muutos on noin. 500 C. Eli savi on muuttunut keramiikaksi. Puulaaduilla ja niiden lämmöntuottokyvyllä ei vielä näissä lämpötiloissa ole juuri mitään merkitystä. Tietenkin kuivaa puuta on kivempi polttaa kuin märkää. ja halot palavat pitenpään kuin oljet/kaislat/risut. Mutta mielestäni kaikki mikä palaa käy polttoaineeksi (joissakin maissa poltetaan lehmän paskaa, kun muuta polttoainetta ei ole) nuotiopolttoon, vaikka roskat.

En ole oikein koskaan ymmärtänyt niitä peltipöttöjen käyttöä. Käyvät kyllä savustukseen (jolloin lämpötila jää mielellään alle 300 C) ja hiili jää postumatta esineistä. Savustuksessa on tarkoitus, että esine jää kauttaltaan mustaksi. Avotulipoltossa esineen kylkeen jää puna mustia läikkiä, liekin jälki, joka minun mielestäni tekee pinnasta mielenkiintoisen, jännittävän.

Massaan, josta teet esineet olisi hyvä sekoittaa hiekkaa (molokiittia), pikottua olkea, sahanpurua, tuhkaa. Massan plastisuus kärsii, mutta esineen lämpöshokin kestävyys paranee. Punasavi(mielellään suomalainen luonnon punasavi) käy avotulipolttoon minun mielestäni paremmin kuin vaaleat(teolliset) massat. Esineiden pitää olla rutikuivia ennen pottoa, jos on aurinkoinen kesäpäivä, voi esineitä lämmittää auringossa tai sitten voi käyttää vähemmän primitiivistä tapaa ja kuumentaa esineet uunissa (keramiikkauuni tai tavallinen keittiön sähköhellakin käy) esineet kylmään uuniin ja hidas lämmitys, esim. 200-300. Joitakin ohjeita primitiivipolttoon löytyy nettisivuiltani: www.paularuuttunen.com käy katsomassa esim. kuvasarja rinkipoltosta. Ja onnea polttoihin.


Lähettäjä: Paula :: E-mail: Paja@paularuuttunen.com
Lähetetty: 15.5.2007
yllapito 20.10.2007 : 17.23


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!