Massa-lasitepari

Joskus tällä palstalla on vilahtanut
termi "massa-lasitepari"? Mitä se
tarkoittaa? Eikö kaikki samaan
lämpötilaan säädetyt massat ja
lasitteet sitten toimi parina, vai
mistä on kysymys? Mistä sen tietää
milloin massa ja lasite toimivat
parina??? Apua!
Aloittaja: aloittelija ::
Lähetetty: 20.1.2007

Olisikohan kyseessä massan ja lasitteen kutistumisesta jäähtyessään, optimaali usein kun lasite jää lievään puristusjännitykseen,
jos lasite ja massa eivät toimi parina niin
esim. lasite halkeilee joka on virhe jota usein myös hyödynnetään efektinä.
Lähettäjä: juho
Lähetetty: 21.1.2007

Arvelisin ihan samaa:jos kaveri siis kehuu ruoka-astioihin sopivaksi tietty, samoista raaka-aineista valmistettua lasitetta ja sulla vaan krakeloi ja kiehuu ja valuu, niin varmista, mitä savea kaveri käytti.
Lähettäjä: tk
Lähetetty: 21.1.2007

Ja aloittelijalle tiedoksi myös ettei parin yhteensopivuutta voi tarkasti tietää heti polton jälkeen. Joskus krakelointi ilmestyy vasta muutaman kuukauden kuluttua...
Lähettäjä: anaaJ
Lähetetty: 22.1.2007

Usein kraklet ovat NIIN hiushalkeamia että tulevat näkyviin vasta astian käytön yhteydessä kun esim tee juoma värjää kyseiset kohdat, usein ollaan myös malttamattomia,uunin ovea raotellaan jopa yli 200 c° lämmöissä jotta nähtäisiin edes vilaus siitä mitä on saatu aikaan,tridymiittien kidemuutoksia tapahtuu viellä alle 100c°.
Olen ollut usein tilanteessa jossa uunista tyhjennetty tavara "naksahtelee" viellä pöydälle noston jälkeenkin.
Lähettäjä: juho
Lähetetty: 22.1.2007

Mitä on tridymiitti ja missä sitä menee massaan tai lasitteeseen?
Lähettäjä: aloittelija
Lähetetty: 22.1.2007

...vielä, miten voi käyttää astiaa vaikka uunikäytössä jos se naksahtelee vielä alle sadan asteen... ei kyllä ole noin tapahtunut aikaisemmin koskaan... en tosin ole tiennyt koko tridymiitin olemassaolosta (nimi muistuttaa jotakin esihistoriallista fossiilia)...
Lähettäjä: sama
Lähetetty: 22.1.2007

Juho: tridymiittikö sinun mielestäsi poksuu uunista nostettaessa ja aiheuttaa niitä näkymättömiä säröjä. Sillä kidemuutoskoollako? Missäs sitä pääsee muodostumaan esineisiisi?
Lähettäjä: ?
Lähetetty: 22.1.2007

-Kiteisen KVARTSIN kide muodoista yksi on tridymiitti.
-75 c°-200 c° välillä,yhdeksässä eri vaiheessa alfasta-beta muotoon,tilavuuden lisäys noin 3%.
-Kristobaliitti noin 226 c° alfasta-betaksi,tilavuuden lisäys vajaa 3%.
-Kvartsin kidetila muutos 573 c° alfasta-betaksi,tilavuuden lisäys vajaa 3%.
Beta-kvartsi 870 c° lämmössä BETA 2 tridymiitiksi jolloin tilavuuden lisäys jopa 12,7% noin suurinpiirtein tasan.
-Eli nousussa tilavuus kasvaa dramaattisesti MONESSA eri vaiheessa ja samat lämpötilat jäähdytyksessä pienentävät tilavuutta yhtä ramaattisesti ja yhtä monessa vaiheessa!,(ja tämä kaikki vasta KVARTSIN kanssa).
Samaan aikaan, kypsynyt lasite "liimaantuneena" massaan, toivottavasti "massa-lasite parina" siis edellyttäen että sitä kraklea ei toivota:).
Lähettäjä: Juho
Lähetetty: 23.1.2007

...niiín tuo oli sitä teoriaa ja mantraa jota, joka koulussa hoetaan, että saadaan jotakin palkkaa työstä....mutta käytännössä hiukan tarkempi lasitteen/massan suunnittelu kumoaa tuon laboratorio-olosuhteissa saadun teoriatodentuman täysin satunnaiseksi ja toisarvoiseksi. Keramiikan tuotannossa kuvaamiasi kvartsin kidemuutoksen aiheuttamia ongelmia EI SAA syntyä ollenkaan, laboratoriokokeissahan ne ovat aika kivoja, ja siis jos tosiaan haetaan niitä teekuppisäröjä. Asiakkaat haluavat nykyään täysin ehjiä, säröttömiä kestäviä, pitkäaikaisia lasitteita, joten se massa/lasiteparin suunnittelu todentuu ainoastaan massan ja lasitteen rinnakkaisella suunnittelulla ottaen huomioon kaikki mahdolliset vastaan tulevat ongelmat.
Tridymiitti ei oikealla kvartsiraaka-aineella ja oikealla kvartsimäärällä ja oikealla polttolämpötilalla ole ollenkaan ongelma. Uunin voi tarvittaessa aukoa PIKAPOLTON jälkeen reilusti yli 200 asteessa, jolloin ne kvartsinkin kidemuutokset heittävät häränpyllyä...
Lähettäjä: ?
Lähetetty: 23.1.2007

Olet oikeassa.
Lähettäjä: juho
Lähetetty: 23.1.2007
yllapito 20.10.2007 : 17.13


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!