turvallisuusohjeita

Kun keramiikkaa harrastetaan niin monissa
paikoissa ja usein ilman riittävän asiantuntevaa
ohjausta, niin olen jäänyt kaipaamaan sellaisia
perusturvallisuusohjeita liittyen polttokaasuihin,
lasitteiden ja muiden mömmöjen raaka-aineisiin
jne. Minusta tuntuu aika hurjalta kun esim lasten
kuvataidekouluissa ja kerhoissa näitä ei tunneta (en
itsekään tunne). Toinen vaihtoehto tietenkin olisi se
että jokaisen pussin kyljessä lukee mitä sisältää ja
mikä ainesosista on erityisen vaarallista.
Käsittääkseni keramiikkaa puoliammattimaisesti
opettavat eivät tiedä läheskään kaikkea mitä heidän
pitäisi. Kysyisinkin samalla mistä löytyisi sellainen
perusturvallisuusohjeistus, mikäli joku viitseliäs
olisi sellaisen jo tehnyt.
Aloittaja: Ninna-ope ::
Lähetetty: 27.12.2005

Turvallisuuskoulutusta annetaan kyllä alan oppilaitoksissa ammattiin opiskeleville ja aikoville. Miksi tehdä sellaista työtä, jota ei osaa? En minäkään leikkele umpisuolia ja tee aivokirurgisia toimenpiteitä, koska olen keraamikko: en OSAA NIITÄ!
Turvallisuusvaje johtuu siitä, että tehdään sellaista mistä ei yksinkertaisesti tiedetä yhtään mitään, mutta siitä tulee helposti elanto.
Lopettakaa opettaminen, jos ette osaa perusasioita!
Lähettäjä: keraamikko
Lähetetty: 28.12.2005

Hei,
olen periaatteessa samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja, ettei pitäisi tehdä sellaista mitä ei osaa tai mistä ei ole riittävästi tietoa. Mutta koska tilanne on jo sellainen, että monet keramiikan harrastajat ohjaavat muita harrastelijoita, minusta olisi asiallista, että tällä palstalla ammattilaiset vastaisivat ammattimaisesti. Siis Ninnalle: yleisesti ottaen keramiikka raaka-aineet ovat terveydelle haitallisia, eivät myrkyllisiä, ja joka tapauksessa on hyvä suojautua haitallisia vaikutuksia vastaan. Haitalliset aineet voivat kulkeutua elimistöön eri tavoin: hengityksen kautta, ihon läpi tai suun kautta (nielemällä siis). Kuiva-aineita käsitellessä on tarpeen käyttää hengityssuojainta, lasitteiden käsittelyssä ja lasittaessa muovikäsineitä ja työtiloissa ei saa syödä tai säilyttää elintarvikkeita. Raaka-aineiden toimittajat ovat velvollisia toimittamaan asiakkaille aineiden käyttöturvallisuustiedotteet, joten jos et ole sellaisia nähnyt voit pyytää niitä tavaran toimittajalta. Hengitys suojaimia käytettäessä on hyvä muistaa,että vain oikein valittu suojain suojaa. Rautakaupasta saa kertakäyttöisiä partikkelisuojaimia (pölyä vastaan)suodatus luokka P1 ja P2 ja ne ovat riittäviä mielestäni sellaisialle, jotka ovat keramiikkaraaka-aineiden kanssa tekemisissä satunnaisesti. Itse käytän P3-suodatinta, jota käytetään naamarin kanssa. Partikkelisuodattimet eivät suojaa kaasuja vastaan! Polttokaasuilta välttyy niin, että uunit on sijoitetttu eri tilaan kuin muu työskentely ja uunitilassa ei oleskella polton aikana. Uunitilan riittävä ilmastointi on myös tärkeää. Kaiken kaikkiaan helpottava tieto lienee, että sairastuiminen silikoosiin tai muuhun ker.raaka-aine peräiseen sairauteen vaatii pitkäaikaisen altistuksen. Heikki Jylhä-Vuorion kirjassa "keramiikan materiaalit" on omistettu kokonainen luku vaarallisille aineille ja työsuojelulle, lue se ja olet aika paljon viisaampi!
t, paula
Lähettäjä: Paula :: E-mail: paja@paularuuttunen.com
Lähetetty: 28.12.2005

Paulan täydelliseen vastaukseen pikkulisäys:
Mene tämän keramiikka.net:n etusivulle, klikkaa Varnia, ja sieltä linkkejä: löytyy työterveyslaitoksen käyttöturvallisuustiedotteet. ainekohtaiset selostukset niiden sisältämistä vaarallisista aineosasista. HJV:n kirjan lisäksi esim: Hamer:n vanha keramiikkasanasto, en muista nimeä antaa aika hyvin yleiskuvan raaka-aineiden käsittelystä. Sellainen kirja on myös varmaan isommissa kirjastoissa kuin: Teollisuustoksigolokia I-II, jossa myrkkytietoa. Tullilaboratoriosta saa myös jonkinverran selvitystä raaka-aineiden vaarallisuudesta.
Siitä vain metsälle tiedon viidakkoon!
Lähettäjä: nörtti
Lähetetty: 28.12.2005

Tervehdys!

Tein Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolle viime keväänä lopputyön aiheena keramiikan työsuojelu. Opas joka syntyi, on nimenomaan tarkoitettu opettajille/ohjaajille, mutta myös muille erilaisten saven/keramiikan raaka-aineiden kanssa tekemisissä toimiville. Sitä valitettavasti ei saa lainata Taikin kirjastosta, mutta työ löytyy lopputöille varatusta tilasta.
Käypä lukemassa Ninna-ope.
Ja saas nähä jospa siitä joku päivä saataisiin ihan julkaistu versio -näyttäisi olevan paljon kysyntää?

Työ löytyy nimellä: Honkajuuri, Anni. 2005. Vähemmästä enemmän -työsuojelusta keramiikkaa opettaville.

Ikinä ei ole turhaa kysyä, eikä vääriäkään kysymyksiä ole, varsinkaan kun kyse on omasta ja muiden terveydestä!
Lähettäjä: Anni :: E-mail: anni.honkajuuri@suomi24.fi
Lähetetty: 30.12.2005

Hmm...en itse opeta keramiikkaa, mutta olen joskus "joutunut" opettamaan. Kuvisopen koulutuksessa keramiikkaa voi opiskella sivuaineena, mutta turvallisuusjutut ovat siinä aika vähäpätöisessä osassa. Kuitenkin pääosassa kouluista on uunit ja oletetaan että savitöitä tehdään. Otin tämän esille lähinnä koska olen vain huomannut että alalla ovat aika villit käytännöt. Harrastuksena ja osana yleis- ja kuvisopetusta keramiikka kuitenkin on hirveän suosittu ja yleinen.

Ammattiylpeys ja omaan alaan liittyvä paatoksellisuus on kyllä tuttua kun olen taideteollista(kin) koulutusta joskus hankkinut. Ymmärrän että alan ammattilaiset haluavat pitää kiinni erityisosaamisestaan, mutta arki on kuitenkin aivan toinen kuin ihanne. Eihän kukaan vertaa vaatetusalan ammattilaista ja ala-asteen opettajaa joka opettaa ompelua ;) Erona on vain se että keramiikkkauuni voi ehkä kuitenkin aiheuttaa suurempia vaaratilanteita kuin ompelukone.

Hienoa Anni! Olen varma että tilausta työllesi löytyy. Saisiko sitä suoraan sinulta sähköisessä muodossa?
Lähettäjä: ninna-ope
Lähetetty: 30.12.2005

mhee,
en ihan ymmärtänyt. ei keramiikkauuni ole vaarallinen.

Lähettäjä: paula
Lähetetty: 31.12.2005

Nii´in! Tätä tarkoitin juuri sillä pienenpienelläkin ammattiosaamisella. Pidän kyllä itse nimenomaan ompelukonetta huomattavasti vaarallisempana työkaluna, kuin asiallisessa kunnossa olevaa keramiikkauunia. Käsitin, että oltiin huolissaan (ninna) juuri keramiikkamateriaalien aiheuttamista vaaroista, ei niinkään uunin. Onhan haarukka ja veitsikin vaarallisia väärinkäytettyinä. Ei kai tarvita sentään kokkikoulutusta että saisi käyttää niitä ruokaillessa.
Hiukan ontuu tuo ompelun opettamisen ja keramiikan opettamisen vertaus. Ainakin ennen vanhaan naisille on kuulunut aika luontaisesti käsityöt (tekstiili) ja miehille käsityöt (puu ja metalli). Nykyään ei kai löydy monia jotka osaavat ommella napin tai korjata jakkaran. Keramiikkaa ei kuitenkaan liene joka nurkassa harrastettu samassa mitassa.
Muistaakseni kuvislaisille opetettiin keramiikkakurssilla myös vaarallisten aineiden käsittelyä, jos se on mennyt päähän - opettajasta tietysti riippuen.
On lapsellista siirtää vastuuta muille, jos ei ole valmis ottamaan asioista selvää vähän vertaa.
Lähettäjä: keraamikko
Lähetetty: 1.1.2006

hyvä Anni, olet tehnyt hienon työn. Menen itsekin lukaisemaan työsi mahdollisimman pian. Ninnan huoli työturvallisuudesta on asiallinen, mutta mielestäni on asiatonta ryhtyä rähjäämään tästä iänikuisesta ammattilainen / harrastelija -aiheesta, varsinkaan kuin ei ole niitä neuvoja tarjota.
Lähettäjä: susu
Lähetetty: 1.1.2006

Neuvoja tarjotaan alan kouluissa ja kuten esim. paula jo ensimmäisenä antoi aika tyhjentäviä vastauksia esitettyihin kysymyksiin ja nörtti täydensi. Ei luultavasti kelvanneet, koska joku on tehnyt asiasta oikein "tutkimusta" - se on hienompaa. Liekö oikein omakohtaista kokemusta (epäilen) vai jo olemassa olevan tiedon referointia uusidiootteja varten.
Lähettäjä: keraamikko
Lähetetty: 1.1.2006

...mömmöjen raaka-aineisiin... todella asiantuntevaa jutustelua.
Lähettäjä: mömmö
Lähetetty: 3.1.2006

Itselläni on savenvalajan koulutus. Opiskellessani keramiikkaa, mielestäni työsuojelukoulutus siinä oppilaitoksesa oli retuperällä. Meille ei kovinkaan paljoa asiasta opetettu. Itselläni oli jo tuolloin kyseisen koulutuksen perusteen tiedossa ,joten tiedän mistä puhun. SIIS oppilaitokset menkää itseenne ja opettakaa myös työsuojelua opiskelijoillenne!!! JA oppilaat vaatikaa koulutusta!!!!!!
Lähettäjä: Leena
Lähetetty: 11.1.2006
yllapito 20.10.2007 : 16.47


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!