Käsinvalettu, käsivalu?

Hei, osaisko kukaan neuvoa vanhan
suomalaisen keramiikan ostajaa. Kohteen
esittelyssä (maljakko 1970-luvulta) on
merkintä "käsinvalettu". Mitä se
meinaa. Onko se siis käsin muovailtu,
käsin tehty, vai jollakin tavalla
valettu. Eikös valamisessa käytetä
jonkinlaisia muotteja myös.
Auttakaa nyt. Osto on tarjouksen jättöä
vaille.
Aloittaja: Mikko ::
Lähetetty: 8.12.2005

Käsinvalu ehkä voisi tarkoittaa tässä ihan normaalia ja yleisesti käytössä olevaa tekniikkaa eli muottivalua, joka on melkoisen käsityövoittoinen työtapa, vaikka muoto itsessään syntyykin muotin avulla. Siis luultavasti esine on valmistettu käsin veistetyn mallineen päälle valetulla muotilla, jota valussa käytetään. Muotti täytetään ja tyhjennetään käsipelillä, jonka jälkeen se viimeistellään, koristellaan ja pinnoitetaan käsityönä. Kannattaisi kysäistä ihan myyjältä itseltään mitä luettelossa tarkoitetaan käsinvalulla. Tai esineen valmistajalta, mikäli leima löytyy.
Lähettäjä: - :: E-mail: -
Lähetetty: 8.12.2005

Niin kai sitten... ihmetyttää vain kun hintaa niin pirusti...Vaikuttaneko tuo maininta mitään?
Voiko olla sitten myös konevalua? "2@+?+\/:le
Lähettäjä: mikko
Lähetetty: 8.12.2005

Konevalu olis kai sitten tehdastekoinen, liukuhihna tuote.
Lähettäjä: >
Lähetetty: 11.12.2005

Kun puhutaan valetusta tuotteesta, ne harvoin ovat uniikkeja.
Lähettäjä: asta
Lähetetty: 13.12.2005

Valmistustekniikka ei todellakaan tee esineestä uniikkia tai ole tekemättä.
Valettu, vaikkapa kipsimuotilla tai millä ikinä tahansa, vaikka painevalulla, voi yhtä hyvin olla uniikki, kuin käsin klähmittykin "teos". Se miten se tehdään, montako jne. tekee siitä uniikin eikä valmistustekniikka.
Joskus on ollut juttua, voiko vessanpytty olla uniikkiesine. Kyllä voi: se on käsintehty sisältäen kymmeniä valmistusvaiheita. Jos yksi pytty irroitetaan perinteisestä valmistustavastaan ja tehdään yksilölliseksi - SE ON UNIIKKIESINE.
Tuo iänikuinen käsite, että vain makkaroilla ja käsin klähmitty työ voi olla uniikkia on aika pitkältä menneisyydestä.
Lähettäjä: c
Lähetetty: 13.12.2005

No yleensä vaan on niin, että esimerkiksi painevalumuottia ei valmisteta yhtä uniikkiesinettä varten. Ja vielä 1970- luvulla.
Harva tekijä valaa uniikkituotteitaan, ainakaan keraamisia.
Jos standardimuotilla valetusta paskapytystä tulee jollakin konstilla uniikki, niin sitten vissiin tulee. Mitäpä tässä viisaampien kanssa väittelemään rupeaa.
Lähettäjä: asta
Lähetetty: 14.12.2005

...Niin onhan se kova pala, kun käsityö ei myy niinkuin synkällä 70-luvulla, jolloin joka ladon nurkassa oli savenvalaja pyöräilemässä savenvalupyörineen...

Tervetuloa asta ja muutkin perinnekeraamikot 2000-luvulle. Kyllä valutekniikkaa hyväksi käyttäen tehdään paljonkin uniikkia. Täytyy ymmärtää ensin tuo käsite uniikki ja sitten...
Lähettäjä: d
Lähetetty: 14.12.2005

Uniikki kyllä käsitetään. En ole perinnekeraamikko enkä muukaan keraamikko.
70 - luvulla ei ainakaan Suomessa pyöräillyt perinnekeraamikkoja savenvalupyörillä kuin ehkä parin kornun nurkassa. Nyt tönöttää savipajoja joka toisessa kivijalassa. Uniikkia tekemässä. Valamalla. Vessanpyttymuotilla.Justiinsa.
Lähettäjä: asta
Lähetetty: 14.12.2005

happamia,sanoi kettu pihlajanmarjoista(kun itse ei niihin ylettänyt)
happamia,sanoo taikkilainen dreijaustaidosta,kun itse ei...
Lähettäjä: xyz
Lähetetty: 14.12.2005

... Niin missä sitä happamuutta???
Lähettäjä: e
Lähetetty: 14.12.2005

Ne nykyiset joka kivijalassa tönöttävät pajat lienevät niitä dreijaustaitoisten käsityöläisten pajoja, jotka kansalaisopistotuntien elättäminä tekevät kaikille käytännöllistä kevyttä kotikeramiikkaa. Uniikkia. Ei valamalla. Savenvalupyörällä huristellen.
Lähettäjä: f
Lähetetty: 14.12.2005

Hei, olen harvoin lukenut tätä palstaa, kun niin suuri osa kirjoituksista on asiattomia. Tässäkin tapauksessa jo ensimmäinen vastaus oli aika tyhjentävä. Sen jälkeen suuri osa on tarpeettomia ja ilkeitä. Kommentoin siksi, että Design Forumin myyjäisissä oli myynnissä paljon valamalla tehtyä, korkealuokkaista keramiikkaa, jonka näkemisestä itselle tuli hyvä mieli. Minusta tällä palstalla olisi hyvä esiintyä omalla nimellä silloin kun on asiaa. Turhan höpöttäjät putoaisivat nopeammin pois. Hyvää joulua ja uutta vuotta! Tsemppiä kaikille.
Lähettäjä: Kai Berglöf :: E-mail: kai.berglof@keracomp.inet.fi
Lähetetty: 19.12.2005

Uniikiksi voidaan kutsua esinettä, jota ei ole valmistettu samanlaisena viittä kappaletta enempää. Valettuna valmistettu tuotantoesine ei siis ole koskaan uniikkia.
Vessanpönttö uniikkina tuotteena ei ole sarjatuotannon tuote vaan sarjatuotannosta irroitettu uniikin tuotteen raakile, joka, muuntamalla tuotteen olemusta oleellisesti muuttuu uniikiksi tuotteeksi.

Arvonäkemykset ovat tässäkin debatissa taustalla. Korkeaa ammattitaitoa hallitseva käsityöläinen omaa tietyn arvomaailman ja ymmärtää asioita ympärillään omaan elämänkatsomukseensa nojaten.

Tappelut ja solvailun henki jalostuisi tutkailemalla omaa maailmankuvaansa ja ymmärryksensä rajallisuutta antautumalla aitoon vuorovaikutukseen, dialogiin. On hyvin yllättävää havaita elämän monimuotoisuus ja vapautua hallintaraivosta...

Hyvää ja rauhallista joulua ihmiset!
Lähettäjä:
Lähetetty: 19.12.2005

Siis: Valettu tuote on uniikkiesine, jos se irroitetaan viittä (kukahan tuonkin luvun lie keksinyt, mielikuvitusta on olla pitänyt) kappaletta pienempi sarja, joita sitten muokataan lisäämällä niihin kappaleita, koristelemalla eri tavalla jne. EI VALMISTUSTEKNIIKKA TEE TUOTTEESTA UNIIKKIA HYVÄT KOLLEGAT!
Valamalla saadaan aikaan hyviä pohjia uniikkiesineille, kyllä kai tuon ymmärtää joulupukkikin, ettei tuotantovaluesine ole uniikkia, koska siinä nimenomaan pyritään tuotteiden tasalaatuisuuteen ja samanlaisuuteen. Ajatelkaa nyt vähän ennen kuin kirjoittelette!
Minusta uniikki on silloin uniikki, kun kahta samanlaista ei löydy... eikä mitään alle viisi tai kaksi tai kuusi kappaletta, ihan pöljää!
Lähettäjä: joulupukki
Lähetetty: 19.12.2005

Onkohan tuo viisi kappaletta uniikin rajana, jonkun tosi viisaankin määrittelemä. Kuulostaa vähän samalta kuin alv-vapauden raja. Jos ei kykene enempää tienaamaan esineillä, saa myydä verottomana. Jos ei kykene valmistamaan yli viittä kappaletta saman kokoisia samanlaisia ja samaa sarjaa olevia esineitä, niin ne voi myydä kallimmalla hinnalla uniikkina - taiteena ehkä peräti. Jos onnistuu tekemään yli viisi kappaletta samanlaisia ja myymään niitä vielä yli ALV-myyntirajan, niin on tällä ammatilla elävä veronsa maksava nälkätaiteilija l. taideteollisuusalan yrittäjä hienosti sanottuna. Hyvää joulua kaikille!
Lähettäjä: ihmettelijä
Lähetetty: 19.12.2005
yllapito 20.10.2007 : 16.45


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!