Teemana suomalaisuus

Turvattomuuden lisääntyminen ja
matkailun myötä avartunut maailmankuva
vahvistavat luontaisesti kotiin ja omaan
kulttuuriin liittyviä arvoja.
Arvomaailman muutos vaikuttaa omalta
osaltaan muotoiluun ja käsityöhön
kaikkialla kehittyneessä maailmassa,
myös Suomessa.
Jos suomalaisen kulttuurin ja arvojen
teemalla järjestettäisiin korkeatasoinen
kansainvälinen näyttely, millaisia
töitä odottaisitte siellä näkevänne?
Entä mitä haluaisitte itse
suomalaisuudesta kertoa, jos
osallistuisitte näyttelyyn taiteilijana,
keraamikkona tai muotoilijana?

Aloittaja: päivi ::
Lähetetty: 17.9.2005

Selitän tarkemmin: Nostin aiheen esiin siksi, että tapaan lähes päivittäin ulkomaisia turisteja työssäni, mietimme yhdessä mitä he voisivat viedä kotiin viemisiksi Suomesta. He etsivät aivan samaan tapaan kuin suomalaisetkin maailmalla reissatessaan "etnoa", paikalliseen kulttuuriin sidottuja asioita, joista muistaa elämyksellisesti kohdemaan. Kun olen itse syntynyt ja elänyt Suomessa, on suuri vaara olla sokea kulttuurillemme.
Toisaalta turisti usein näkee ja haluaakin nähdä kohdemaasta vain kiinnostavan erilaisuuden, ei tylsää arkea.... Mistä voisimme olla ylpeitä esimerkiksi keramiikassamme tai käsityössämme?
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 19.9.2005

Hyvin suomalaista ovat talven ja pimeyden iloksi syntyneet tuikkulyhdyt. Ne ovat kokemukseni mukaan ulkomaalaisista erikoisia ja positiivisella tavoin eksoottisia.

Sauna on myös suomalaista huippua ja keraamiset kiuaskivet jonkinlaisia hittejä mutta turisti ei hanki sellaisia koska se sauna jää suomeen, mutta tuikkulyhty lähtee helposti mukaan...
Lähettäjä:
Lähetetty: 20.9.2005

Ensimmäisen pakkasyön huurteiset karpalot, kohmeisen jäinen karhunsammal, pohjoisen taivaan värit, valoisa kesäyö, ilta-auringon välke laineilla, karhean lämmin jäkäläinen kallio, kuikan huuto luonnon hiljaisuudessa, viileä aamukaste.... !!!!!

Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 20.9.2005

Aah, joo se on mullekin sitä ihaninta suomalaisuutta, mutta yllätys yllätys, ulkomaalaiset vieraat usein tutisevat sielustaan ja pelkäävät olla näin lähellä luontoa ja näin yksin alttiina hiljaisuudelle ja kokea kaikki tämä aitous ja puhdan luonto ympärillämme.
Lähettäjä:
Lähetetty: 21.9.2005

Se on varmasti totta. Eikä tarvitse olla edes ulkomaalainen, moni kaupunkilainenkin tuntee olevansa paremmassa turvassa yksin kaupungin kadulla kuin metsässä, vaikka todellisuudessa tilanne lienee lähes poikkeuksetta päinvastainen....
Ehkä kuvaamani kaltainen suomalaisuus pitäisi kääriä heille valmiiksi "turvalliseen pakettiin" hävittämättä kuitenkaan aisteihin vetoavia ja elämyksellisiä muistikuvia ylläpitäviä ominaisuuksia..... mielestäni siinä voisi olla paljon mahdollisuuksia käyttämättä.
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 21.9.2005

Hirvikärpäset, satojen hehtaarien avohakkuuraiskiot, rikkaruohomyrkkyjen silmiinpistävä haju alkukesästä, luvattomat kaatopaikat teiden varsilla, asuntovaunuterrorismi yleisillä levähdyspaikoilla, saksalainen reisebussi kusemassa vessavesiään inarilaisella jäkäläkankaalla, tuulipukuisten nuorten eläkeläisten sauvakävelijäjono......
Lähettäjä:
Lähetetty: 22.9.2005

Sinun hirvikärpäsesi juuri paskoi minun karpalolleni esittelemättä itseään. Haluaako se, että minä lähden vai jatketaanko jutustelua?
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 22.9.2005

Jatkakaa vain epärealististen yliromanttisten mielikuvien vatkaamista sitähän koko "suomalaisuus"-busines on. Todellisuus on kuitenkin liki tuota hirvikärpäsjuttua.Siihen voisi vielä lisätä puolisotilaalliset punaliivimiehet, jotka tappavat hirviä ja niitä kärpäsiä taas muutaman viikon kuluttua.
Lähettäjä: porokoira
Lähetetty: 22.9.2005

Olen nähnyt kaiken kuvaamani omin silmin ja kokeillut omin käsin, kuinka se siis voi olla epärealistista? Meillä on kaunis maa ja puhdas luonto, kun sitä katsoo vaikkapa Keski-Euroopasta käsin. Ehkä luontoa ja sen tarjoamia elämyksiä on helpompaa käsitellä vaikkapa luontokuvissa kuin täällä kirjoitellen?
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 22.9.2005
yllapito 20.10.2007 : 16.36


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!