Mellor-Thorpen ja Epplerin liukoisuuskaavat

Osaisiko joku kertoa selkokielellä
kuinka otsikossa olevia kaavoja
käytetään? Niillähän voi käsittääkseni
laskea myrkyllisten aineiden
liukoisuuden lasitteesta.
Aloittaja: - - - ::
Lähetetty: 25.5.2005

Oletko harkinnut (lyijyn)liukoisuustestausta laskentakaavojen sijaan? Fakta on faktaa, teoria teoriaa...
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 25.5.2005

Kertoisitko mistä olet tuollaiset kaavat löytänyt? En ole törmännyt vaikka olen yhden jos toisenkin kirjan kolunnut läpi...
Tosiaan, jos hiemankin epäilyttää myrkyllisten aineiden liukenevuus ei astioita kannata käyttää ollenkaan! Mutta jos et ole mitään myrkyllisiä aineita käyttänyt, niin ei astiasta silloin voi mitään myrkyllistä liuetakaan. Luepa käyttämiesi aineiden käyttöturvallisuustiedotteet, niin tiedät mitä aineita käytät. Saat/vaadi käyttöturvallisuustiedotteet aineiden maahantuojalta tai firmasta josta olet ne ostanut.
Lähettäjä: Anni
Lähetetty: 26.5.2005

Kaavoista on maininta esim. Heikki Jylhä-Vuorion kirjassa Keramiikan materiaalit (muistaakseni juuri liukenevien myrkkyjen yhteydessä yhteydessä), mutta tuskinpa noihin laskelmiin kannattaa paljon työtunteja uhrata?
Liukoisuuksille on omat laboratoriotestinsä, jotka kuitenkin pitäisi tehdä noiden ennakoivien laskelmien jälkeen. Jos siis aikoo jotakin elintarvikekäyttöön sopivana markkinoida.....

Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 26.5.2005

Liukoisuuskaavoista:
http://www2.uiah.fi/arkisto/elokuvat/hortling/ah_artikkeli1.html
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 27.5.2005

http://www2.uiah.fi/arkisto/elokuvat/hortling
korjaus linkkiin
täältä löytyy tutkimus kiiltävistä lasitteista ja kaipaamistasi kaavoista
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 29.5.2005

Em liukoisuuskaavat ovat TÄYSIN teoreettisia ja perustuvat lähinnä puhtaiden raaka-aineiden käyttöön (siis myrkylliset oksidit pistetään nimenomaan mahdollisissa liukenevissa muodoissaan, oksideina, karbonaatteina jne.). Frittien osalta ne alkavat jo heitellä sinne tänne, koska teoria ei ikinä seuraa esim. eutektiaa, polttokypsyyttä, hienojakoisuutta jne. Että: jos on vielä nykyään pienenpieni häviämätön tarve käyttää jotakin myrkyllistä raaka-ainetta, jos ei asiakkaan vaarantamiseksi niin sitten itsensä - niin kappaleet testiin vain.
En ymmärrä miksi keramiikkahistoriaan sinänsä kuuluvia mielenkiintoisia reliikkejä täytyy kaivella esille nykyraaka-ainerunsauden viidakossa. Mielenkiintoistahan se tietysti on.
Lähettäjä:
Lähetetty: 29.5.2005

No niinpä juuri. Ihan mielenkiinnosta tuon kysymyksen heitinkin. Turha on sinunkaan siitä pelihousujasi repiä omien ennakko-oletuksiesi pohjalta. Kiitos vastaajille!
Lähettäjä: - - -
Lähetetty: 30.5.2005

Kovasti koetettiin vastata ja auttaa alkuun, kaivaa jopa suomenkielisiä linkkejä käyttöösi.... Pyydän anteeksi omaa mielipidettäni kaavan tarpeellisuudesta/ käyttökelpoisuudesta omasta ja muiden puolesta, jos se loukkasi sinua. Esitin mielipiteeni, koska pyysit käytännöllistä lähestymistapaa... Kysymys oli sinänsä mielenkiintoinen.
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 30.5.2005

Em. viitaten juuri tällaisia kyselijöitä täällä liikkuu pilvin pimein. Jos joku/jotkut vastaavat asiallisesti neuvoen, pistävät vielä vahvan oman kokemukseen perustuvan mielipiteensä asiasta, väheksymättä yhtään kysyjän haluja nähdä asioita eri tavalla, vetäistään herne palkoineen keuhkoon asti.

Totuus on kuitenkin noissa annetuissa vastauksissa: Teoria on teoria ja kokemukseen perustuva käytäntö on käytäntö.
Lähettäjä:
Lähetetty: 30.5.2005

Näen sieluni silmin herneen palkoineen kysyjän keuhkossa:)

Lähettäjä:
Lähetetty: 30.5.2005

Hei hei hei, älkäähän suuttuko! Tällä foorumilla humoristinenkin äänensävy saa heti omituiset mittasuhteet,joten pyydän anteeksi. Jos se helpottaa oloanne, voitte kuvitella herneitä keuhkoissa, mutta ihan tosissaan, kysyin asiaa, koska olen siitä kiinnostunut. Aivojumppa ei ole ikinä pahasta, vai kuinka? Siispä yritän lukea ja ymmärtää lukemiseni, jotta seuraavan kerran ongelmiin käytännössä törmätessäni osaisin ratkaista ongelman itse. Eikös siihen juuri tällä foorumilla kannustettu mm. tuolla valumassaongelman kohdalla? Että siis tosiaan, ja vilpittömästi, kiitos linkeistä ja vastauksista. Niistä on ollut apua jo nyt. Tarkoituksena oli vain näpäyttää, kun meinattiin haukkua tietämättömäksi myrkyttäjäksi... Joten herkkänahkaisuus mäkeen, kaikista meistä, ja lämmintä kesää kaikille vastaajille!
Lähettäjä: - - -
Lähetetty: 31.5.2005

Ei sinua ole mielestäni tietämättömäksi myrkyttäjäksi haukuttu, itse vain tulkitsit viestin niin. Lyijylasitteiden puolella on tapahtunut aika lailla tuotekehitystä sitten faaraoiden, hyödynnä ihmeessä sitä. En tiedä oletko koulutettu keraamikko, jos olet, nuo laskelmat menevät kevyellä perehtymisellä siinä missä lasitteiden segeritkin. Älä ihmeessä luota mihinkään laskelmiin, jollet tajua täydellisesti mitä olet tekemässä. Lyijymyrkytys ei ole naurun asia;)
(sorry, hymy lipesi taas, on niin vilkas mielikuvitus...)
Lähettäjä: jatketaanhan töitä
Lähetetty: 31.5.2005

Jos tarvitset toimivat valumassat ja matalan polton lasitteet, voi valmista kysellä raaka-ainetoimittajilta. Tämä foorumi toimii luonnollisesti paremmin vinkin antajana kuin valmiina apajana. Konsultointia löytyy monestakin suunnasta, jos tarve vaatii, mutta korvausta vastaan tietysti. En ainakaan itse odottaisi kenenkään tekevän tuotekehittelyä puolestani,-
Lähettäjä:
Lähetetty: 1.6.2005
yllapito 20.10.2007 : 16.23


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!