uudelleen lasituksesta

Minulle on kertynyt kahden vanhan
kaakeliuunin kaakeleita, joista saisi
yhden, mutta valitettavasti värit
poikkeavat liikaa. Onko mahdollista
lasittaa kaikki kaakelit uudestaan
saman värisiksi.
Jos jollain olisi inspiraatiota aiheen
tutkimiseen, minulla
olisi "koeajomateriaalia" jonkin
verran. Mitähän kyseinen homma
kustantaisi? Siis suuruusluokka, koska
ei mitään hajua uunin
lämmityskustannuksista yms.
Onko ajatus aivan hullu, rupeanko siis
kaivamaan kuoppaa pihan perälle ja
dumppaamaan kaakeleita sinne.

hyvää kevään jatkoa.
t. Markus

Aloittaja: markus :: E-mail: marcuksen@luukku.com
Lähetetty: 20.5.2005

Duodaduoda,

Jos ei ole tietoa massasta eikä lasitteesta eikä poltto-olosuhteista niin voipi olla että sinulla menee kolmen kakluunin tarpeet koeajomateriaaliksi, tai kolmenkymmenen. Siitä huolimatta jää jäljelle se, että sinulla on eri laatoilla eri järjestyksessä kaksi eriväristä lasitetta jotka peilaavat eri tavalla.

Sommittele niistä eri sävyisistä laatoista hyvä kuviointi niin saat uniikkiuunin. Jos ne ei riitele hirveästi keskenään.
Lähettäjä: Tumppi
Lähetetty: 20.5.2005

On luultavasti hyvinkin mahdollista, muutamalla kokeella ja oletuksilla löytää sopiva lämpötila ´fixauspolttoon, en mistään hinnasta lähtisi polttamaan vanhoja kaakeleita uusille väreille. Ne on kerran tarkoitukseensa valmistettuja kappaleita, joiden muuttaminen on vähän samaa, kuin rukinkiivujen ja muiden uusi valloittava elämä vaikkapa kattokruununa.Tulee skitsiä, että paukkuu. Em. viestin oheen mukaan paloista sopiva sekoitus ja kakluuni pystyyn.
p.s. Koku valopäähän polttelee uudelleen antiikkilautasia ja korjaa niiden likaisia särölasitepintoja, kehuu vielä tekniikkaa omaksi keksinnökseen. Se on jo verrattavissa antiikkihuonekalun miranolkäsittelyyn.
Lähettäjä: mp
Lähetetty: 20.5.2005

Taalintehtaalla Ceracon Oy tekee kaakeliuuneja. Ehkä sieltä voisit saada apua, kannattaa ainakin kysyä!
Lähettäjä: js
Lähetetty: 20.5.2005

Vanhojen kaakeleiden uudelleen käsittely on aika ongelmallista ja sisältää muutamia riskejä. Riippuen uunikaakeleiden valmistusmaasta ja ajankohdasta ne voivat poiketa hyvinkin paljon massoiltaan ja lasitteiltaan toisistaan. Pääasiassa vaaleat massat ovat hyvin kalsiumpitoisia ja sisältävät paljon luonnon savia. kotimaisissa vanhoissa kakeleissa saattaa tumma massa olla lähes puhtaasti kotimaista maasavea (punasavi). Lasitteet vaihtelevat voimakkaasti alkalisista lasitteista lähes puhtasti lyijylasitteisiin. Joten kokeilua kyllä tarvitaan enemmänkin kuin muutama poltto, jos niitä aletaan lämpökäsitellä onnistuneesti uudelleen.
Vanhojen kaakeleiden uudelleen käsittely tuntuu myös aika pahalta, koska silloin niissä mennään muuttamaan sitä mikä ei ole muutettavaksi tarkoitettu. Ajan patina häipyy ym. Lähes samalla vaivalla valmistaa mallien mukaan uudet palat tai kasaa kaikista uniikkiuunin, kuten joku jo edellä ehdotteli. Vanhat käsinlyödyt/-prässätyt aitokaakelit ovat jokaikinen pala arvokasta keramiikkaperintöä, jota kuuluisi käsitellä lähes muinaismuistona :). Otetaan huomioon, että systemaattisesti niitä ei enää valmisteta, kuin tilauksesta, vielä 1900-luvun alussa oli suuria tehtaita, jotka tuottivat arkkitehtien suunnittelemia malleja. Olen jonkinverran tutustunut vanhoihin kakluuneihin l. aitokaakeliuuneihin ja tullut siihen tulokseen, että aikakausittain vaihtuneet muotienergiahuumat ovat päässeet hävittämään yhden nerokkaan lämmitysjärjestelmän lähes täysin. Varsinkin 1930-luvulta eteenpäin kakluuneja hävitettiin systemaattisesti kaupunkiasunnoista, kun sähkölämmitys helpotti asuntojen lämmittämistä. Maaseudulla uuneja pelastui kartanoissa, koska tulisijoja käytettiin muutenkin enemmän polttopuutilanteen takia. Valistuneemmat tajusivat myös purkaa uunit talteen myöhempää käyttöä varten.

Omassa tuotannossamme on tällä hetkellä 4 muotokaakeliuunimallia yhdelle tilaajalle.
Kaakeliuunit ovat uuskaakeliuuneja (ohuemmat peruslaatat + muotokaakelit), mutta kuitenkin yksilöllisiä kokonaisuuksia, joissa jokainen pala (n. 150-180 kpl/malli) valmistetaan paikkaansa mitoitettuna käsityönä.
Itse en edes lue kaakeliuunien kastiin kuolleista kylppärikaakeleista liimattuja uuneja l. saniteettikakluuneja, joita valmistetaan ja myydään tällä hetkellä luvattoman paljon jopa rautakauppojen kautta.
Lähettäjä: Markku :: E-mail: markku.piippo@pii-pot.fi
Lähetetty: 20.5.2005

Hei mp. Mikä on tämä taho joka polttaa antiikkilautasia uudelleen?? Mä en suinkaan ajattele että se olisi verrattavissa antiikkihuonekalujen miranol-käsittelyyn, MIKÄLI toimenpide on tehty pieteetillä. En näe eroa lautasen tai kiikkustuolin välillä; miksi vanhoja asitoita ei saisi rekonstruoida. Kokemuksia asiasta, hyviä tai huonoja?
Lähettäjä: kiinnostunut
Lähetetty: 23.5.2005

Miksi vanhoihin astioihin pitäisi polttaa uusi lasite??? Esineillä on onneksi toetty elinkaari, jota ei tarvitse mennä räoläämään. Niinhän kaikella elävälläkin on.
Lähettäjä: mp
Lähetetty: 23.5.2005

Vanhaan keramiikkaesineeseen, jonka lasite on säröillyt ja saanut patinansa sisältyy paljon elämää. Silloin kun esine saa patinansa luonnollisesti, siinä näkyy sen käyttöaika. Jos se mennään esim. polttamalla muuttamaan "uudeksi" se tosiaan vastaa esineen tuhoamista samalla asiantuntemattomuudella, mitä vanhoille puuesineille ja tekstiileille tapahtuu väärissä käsissä. Em. viittaus lautasten "patentoituun" korjausmenetelmään viittaa luultavasti erääseen eteläsuomalaiseen keraamikkoon, joka tuhoa tekee. Esim museovirasto ei luultavasti kovin suopeasti suhtaudu vanhojen keramiikkaesineiden ennallistamiseen. En tosin itsekään ymmärrä miksi sellaista pitäisi tehdä. Vanha on vanha ja sillä siisti. Vanha lato ei maalia kaipaa.
Lähettäjä:
Lähetetty: 23.5.2005

Kannattaa varmaan ainakin pyytää arvio perheen perintöposliineista ennen uusintapolttoa, ettei tule tuhottua enemmälti historiaa / omaisuutta..... Historiamme on verrattain lyhyt ja kansa vanhastaan köyhää; ehkä ei osata arvostaa vielä tarpeeksi omia juuriamme ja "ajan hammasta"...
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 24.5.2005
yllapito 20.10.2007 : 16.20


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!