Raakapolton lämpötilan nosto/lasku

Savipakettini kyljessä lukee Creaton 356 ja tämä savi pitäisi polttaa 1000-1120 asteessa (matalapolton savi). En ajatellut lasittaa tekeleitäni, jotka tulevat veden alle ja jotka ovat paksuimmista kohdin noin 1 cm paksuisia, max 10 cm x 5 cm x 5cm kokoisia.

Miten päätän kuinka pitkään näitä töitäni paistan? Netistä löysin tällaisen ohjeen, mutta tähänhän menee koko päivä.
1)0-600 astetta: 100 astetta tunnissa (=6h)
2)600-1050 astetta: 125 astetta tunnissa (=3,6h)
Sitten tulee ongelmia. Täytyykö uunin pysyä tuolla 1050 asteessa kauankin? Käykö esim. puoli tuntia? Entä täytyykö uunin jäähtyä hitaasti, esim. 200 astetta tunnissa?

Tämä on ihan arvailua, koska en tosiaan ole koskaan mitään polttanut. Kaikki neuvot paistoaikaan otetaan kiitollisena vastaan.

Tikkuhirviö 30.06.2014 : 15.17


Moi!

1. Varmista, että työsi ovat täysin kuivia eli eivät tunnu ollenkaan kylmiltä, kun niitä kokeilee.

2. Kuvailemasi polttoaika on aivan normaali. Mitä paksumpi esine on, sitä hitaampi polttoaika. Käsinrakennetut (makkaratekniikalla tai nipistelemällä) vaativat hitaamman polton kuin vaikka dreijatut tai valetut. Suosittelisin jopa hitaampaakin polttoa. Saatko ohjelmoitua useampia vaiheita polttoon kuin kaksi? Jos et, laskisin tuon alun 0-600 asteeseen: 70 astetta tunnissa. Jos uunissa on pieni luukku tai aukko (muutaman sentin halkaisija), voit pitää sitä auki 200 asteeseen asti, jolloin suurin osa savessa olevasta vedestä on poistunut. Näin säästät uunia.

3. Jos uuni ei ole iso ja et lasita esineitä, ei tarvitse pysyä 1050 asteessa eli hauduttaa. Miksi muuten poltat 1050 asteeseen? Värin takia? Haudutuksella yleensä pyritään saamaan koko uuniin sama lämpötila, jotta lasite sulaa ja "tasaantuu" halutunlaiseksi.

4. Anna uunin jäähtyä vapaasti. Voit raottaa kantta/ovea kun on alle 200 astetta ja avata alle sadassa. Ammattilaiset saattavat avata reippaammin ja korkeammissa lämpötiloissa, mutta silloin pitää tuntea hyvin materiaalit ja niiden käyttäytyminen, jotta tietää miten ja milloin.

5. Huom! Esineet kutistuvat poltossa, joten muista tämä, jos laitat niitä sisäkkäin.

6. Näihin ei ole yhtä oikeaa vastausta. Käytäntöjä on monia, jotkut polttavat aina hitaasti, jotkut etsivät optimaalista ja taloudellisinta polttoa, joka on tietysti ammatinharjoittajalle järkevintä.

Mukavia hetkiä saven maailmassa!
pma 09.07.2014 : 16.44

Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!