Kirkas lasite, joka EI SÄRÖILE?

Moi! Onko kellään tiedossa MATALAN POLTON KIRKASTA LASITETTA, JOKA EI SÄRÖILE polton jälkeen? Joko valmista, tai sitten reseptiä, jonka pohjalta sekoitella. Olisin kiitollinen tiedosta!
Lintuneito 07.05.2013 : 18.32


Säröttömyyteen vaikuttaa ratkaisevasti mikä massa on lasitteen parina. Varsinkin matalapolttoisten lasitteiden massapari on tärkeä, koska varsinainen kiinnityskerros jää hyvin ohueksi. Lasite saattaa olla täysin särötön yhdellä massalla, mutta toisella täynnä säröjä.
Ei siis ihan yksinkertaisesti reseptuurin vaihtoa...
mp 08.05.2013 : 18.52

Kokeilemalla löytyy sopiva. Myös lasitteen paksuus vaikuttaa säröilyyn/säröilymättömyyteen. Matalan polton keramiikka on aina huokoista --> elää ilmankosteuden mukaan (mikä ilmeisesti liittyy sitten säröilyyn..)
Sorsaska 20.07.2013 : 16.11

Laskemalla ne lämpölaajenamakertoimet sekä massasta, että lasitteesta saa selville massa/lasiteparin, joka toimii säröttömänä, jos niin haluaa tai säröilee, jos taas niin haluaa.
Kaupallisista valmis mössöistä/lasitteistahan niitä ei pysty paljon laskemaan, koska valtionsalaisuutene toimittajat ei analyysejä julkista. Kehoittavat vain kokeilemaan ja kokeilemaan, joka taas lisää omaa myyntiä kummasti vähenevillä markkinoilla.
Massan huokoisuudella ja ilmankosteuden mukaan elämisellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Vrt. erittäin lähes paperimaiset fajanssihötöt, joissa lasite napottaa pinnassa satoja vuosia ilman särön säröä. Toisissa taas hyvinkin kuivissa olosuhteissa viikon päästä napse kuuluu.
Ero lmpölaajenemisessa massan ja lasitteen välillä väärään suuntaan on säröilyn aiheuttaja.
mp 31.07.2013 : 18.50

Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!