ison lasikiekon valu

Hei!

Olen tähtitieteen harrastaja ja amatööriteleskooppien rakentelija. Kaukoputken objektiivipeiliksi tarvitaan lasikiekko jonka paksuus on noin 1/10 halkaisijasta. Valmiita kiekkoja peiliaihioksi saa Schottilta 600mm saakka. Koska haluaisin nyt isompia, niin yksimahdollisuus on valaa sellainen itse. Pienellä pöytäuunilla kokeilu osoitti, että luumun kokoiset borosilikaattilasikimpaleet sulavat kauniisti saumattomaksi teelautasen kokoiseksi kiekoksi 1050 asteessa. Lasi tosin juuttui savimuottiin ja halkeili nopean jäähtymisen vuoksi. Nyt kysynkin ohjeita, kuinka ja mistä voisi tehdä muotin noin 60-100 cm: n kiekolle? Näin erään jenkkifirman sivuilla, että käyttivät "kakkuvuokan" reunoina jonkinlaista vannetta, "lightweight concrete" joka oli päällystetty keraamisella paperilla. Vanne oli sitten vain uunin ilmeisesti niinikään paperilla päällystetyn pohjalevyn päällä. Osaako joku suomentaa tämän ja kertoa millaisesta muotista olikaan kyse ja kuinka se valetaan? Onko zirkonmassa ehkä käyttökelpoista tähän. Kiitokset mahdollisista vihjeistä!
MakeT 18.09.2012 : 21.40


Kipsimuotteja savivalussa usein käytetään, mutta lasista en sano mitään. Ja se "paperi" on varmaankin uuninsuoja-ainetta, joka näyttää käytön jälkeen paperinohuelta.
Sorsaska 20.07.2013 : 16.15

Lasivaluissa voi käyttää muottia joka on tehty kipsi/molokiittiseoksesta. Muotti kannattaa vahvistaa lasikuitumaton avulla jos valu on suuri=painava.Lasivalua tehtäessä jäähdytysprosessi on hyvin tärkeä. Jäähdytysprosessi on aina lasikohtainen, eli Sinun tulisi tietää mitkä on käyttämäsi lasin laajenemiskerroin. Lasin paksuus vaikuttaa myös siihen, kuinka pitkään valu on pidettävä uunissa.
Muotti voi myös valmistaa savesta mutta sitä on raakapoltettava. Sinun tapauksessa puhut lämpötilasta joka ylittää normaali raakapolttolämpötilan. Sinun muotti pitäisi siis raakapolttaa yli antamasi lämpötilan. Kun käyttää keraamista muottia on suojattava pintaa erotusaineella tai uunipaperilla. Muuten lasi tarttuu pintaan.
ilil 21.07.2013
ilil 21.07.2013 : 08.26

Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!