keraamikko???

Keraamikko on AMMATTINIMIKE, ammatissa
toimiville ja sillä itsensä elättäville
keramiikantekijöille.
Koska kansalaisopisto on alkanut
kouluttaa keraamikkoja. Pientä moraalia
ammattinimikkeiden käytössä. Ei
keraamikkoa tee dreijan tai uuni
omistaminen, puhumattakaan jos vielä
vaikka osaa tehdä kipsimuotin
maitopurkkiin.
Olen niin monesti laittanut lastarin
sormeen, että työkokemukseni ja
kaapista löytyvä asperiinipurkki tekee
minusta tästä hetkestä eteenpäin
kirurgin. Kiva olla kirurgina. Hei
tietääks kukaan miten toi umppari
leikataan tai lobotomia ja silleen...
mulla on jo veitsi ja kumivasara ja
olen ollut kansalaisopistossa veitsen
ja kumivasarankäsinrakennuskurssilla ja
menen jatkolinjalle ihan pian.

Aloittaja: kirurgi ::
Lähetetty: 4.5.2005

Lainaus tämän saitin ohjeistuksesta:
FOORUMI on keramiikantekijöiden käyttöön tarkoitettu maksuton palvelu.
Lähettäjä:
Lähetetty: 4.5.2005

Kyllä vaan mutta: KAIKKI KERAMIIKANTEKIJÄT EIVÄT OLE KERAAMIKKOJA!
Lähettäjä:
Lähetetty: 4.5.2005

Eivät muuten olekaan, enkä minä ole myöskään savenvalaja...valusavittaja...mutta harrastaja vaatturi, kokki, parturi, pyykkäri, lapsen kehitys- ja kasvatusvastaava, askarruttaja ja hieroja olen...kirurgiksikin voisin itseäni tituleerata sillä olen poistanut eräitäkin kasvannaisia (virus) skalpellilla tai jos ei ihan kirurgi niin yleislääkäri. ;-D
Lähettäjä:
Lähetetty: 4.5.2005

savenvalaja (artesaani) ja posliininmaalaajakaan eivät ole keraamikkoja puhumattakaan askartelunohjaajasta
Lähettäjä: -
Lähetetty: 4.5.2005

keramiikko voisi olla vaihtoehtoinen titteli tai keramiikka-mikko...

Ohjeistusta kaivataan -mikä on kutsumanimike esim. itseoppineelle henkilölle, joka osaa valmistaa ja muokata massansa, työstää, polttaa, markkinoida, tuottaa voittoa, ja työllistää muitakin. Innovatiivisesti kehittää tuotantoaan ja lasitteita ja tuotteitaan...kuka saa kutsua itseään keraamikoksi tai aloittelevaksi keraamikoksi...Meillä ei kukaan valvo tai rajoita ammattinimikkeen käyttöä, ja kultaisella 70-luvulla savi muutettiin markoiksi aika heppoisin meriitein.

Taiteen tuntija sanoi kerran ettei suomesta löydy esim. japanilaiseen chado:n soveltuvia teemaljoja, mutta kannatusmielessä niitä hankitaan myös kotimaisilta keraamikoilta harjoitusesineistöksi...On niin monta tapaa rankittaa ammattikuntaa ja ilman vastuuta ei mielestäni ole myöskään oikeutta puuttua siihen miten kukin ammatti-identiteettiään nimittää...
Lähettäjä:
Lähetetty: 4.5.2005

Ehdotukseni keramiikan harrastajan nimitykseksi:
keraamikkonen

Lähettäjä: :- }
Lähetetty: 4.5.2005

Tai Savikko, onhan savenvalajia jne. Savi kypsyy keramiikaksi...
Lähettäjä: : $
Lähetetty: 4.5.2005

Ammatti keramiikan valmistaja: Keraamikko
Harrastaja keramiikan valmistaja: Harmikko
Lähettäjä: eikun
Lähetetty: 4.5.2005

Ha Ha Ha Hi Hi Hi...harmikkojen käyttöön tarkoitettu maksuton niksipirkkopalvelu...
Lähettäjä: ;-D
Lähetetty: 4.5.2005

Käsittämättömintä on varmaan se, että te ammattilaiset ette anna harrastelijoiden perehtyä siihen alaan, josta teidän itsenne pitäisi olla kiinnostuneita. Ei mitään voi oppia, jos ei ole ensin aloittelija ja vasta sitten pidemmälle edennyt. Pitääkö se harrastuksen into tukahduttaa jo alkumetreillä?
Lähettäjä: .
Lähetetty: 4.5.2005

Ei mulla ole valtaa tai voimaa estää ainuttakaan harrastelijaa perehtymästä alaan. Täytyy tunnustaa että juttu on mennyt täällä niin pitkälle ettei voi kuin tehdä härkäsestä taas kärpänen... Mutta voishan nähdä, että tässä on nyt seula johon liian karkea aines sievästi siivilöityy...Tekemisen iloa ei voi lannistaa näin nettimaailmasta käsin, ainakaan jos se on aitoa.

Mutta toisaalta onhan Jaanakin kadonnut foorumilta mutta tuskin tekevästä ja toimivasta maailmasta...ei se oo kivaa saada aina näpeilleen...
Lähettäjä:
Lähetetty: 4.5.2005

Ketä kiinnostaa tittelit!!!!
Lähettäjä: Ossi Laine :: E-mail: ossilaine@sunpoint.net
Lähetetty: 4.5.2005

Ketäs luulisit, meitä tietysti. Mitä tarkoitetaan kun sanotaan että ostin tämän keraamikolta (joka ostaa kipsimuotin made in EU, valmis massan Varnialta, lasitteen myöskin sieltä ja myy tuotteen torilla kudottujen villasukkien vieressä ja kutsuu itseään keraamikoksi...mielikuva keraamikoista (ja käsityöstä) muodostuu kuluttajille tällaisen epämääräisten tekijöiden rasittamana. Olisi miellyttävää jos titteli todella kertoisi ammattitaidontasosta, olisihan se myös kuluttajiakin ajatellen turvallisempaa, jos tietäisi ostaneensa esineen, joka todella on käyttötarkoitukseensa sopiva eikä jotain itsetehtyä ja hienoa josta esim. liukenee myrkyllisiä aineita ruokaan tms. yllättävää... Tieto ei tule itsestään vaikka kippo muotissa syntyisikin kepeällä perehtymisellä.

Kaikissa muissa ammattialoissa tittelillä on takuu tietystä muodollisesta pätevyydestä, mutta keraamikoksi itseään saa tituleerata vaikka ei tietäisi yhtikäs mitään. Ei ole vaikeaa saada savesta keramiikkaa, mutta on vaativaa ymmärtää ja tuntea vastuunsa materiaaleista ja työtavoista.

Tietysti Varnia tuntee vastuunsa ja ilmoittaa jos lasite ei sovellu elintarvikkeille, mutta siihen se jää.
Lähettäjä:
Lähetetty: 4.5.2005

saako tällä foorumilla näpeilleen ne, jotka uskaltaa kirjoittaa omalla nimellään? Uskon, että se on avain keskustelun tason nousuun. Nimettömänä voi kirjoittaa mitä vain.
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 4.5.2005

Kiva lukea samoja ajatuksia: laitetaan keraamikko amattinimike kunniaan ja kaikenmaailman piipertäjät ja tosi hyvä. savikot tehkööt mitä huvittaa.
Ei keraamikoksi koulusta valmistuta, mutta ei kunnon alan opinnot ja titteli pahaakaan tee. Ainakin minä ilmoitan ylpeänä ammattini: keraamikko, Tam. Unohtamatta siis perään liitettävää tutkintonimikettä erotuksena jo em. kansalaisopistokeraamikoista, ovatko ne sitten: savikko, Ko.
Ei mielestäni asioiden suhteen ole merkitystä onko anonyymi, vai omalla nimellään. Kaikilla on oikeus esittää mielipiteensä tuntemattomana, jolloin mielipide tulee todellisena. Anonyymius on onneksi yksi ihmisen kunnioitettavista perusoikeuksista. Sitäpaitsi kaikki mielipiteet mitä olen lukenut ovat asiasta, vaikkakin jotkut roisimmin kirjoitettuna.
Lähettäjä: keraamikko, TaM
Lähetetty: 4.5.2005

Sen verran rupesi kiinnostamaan että katsoin Nykysuomen sanakirjasta:

Keraamikko s. taidekeramiikan harjoittaja, keramiikkataiteilija

Periaatteessa siis, määritelman mukaan, vaikka tekisi teekuppeja joissa on paras korvaliitos kolmeen tuhanteen vuoteen ei ole keraamikko jos ne ovat vain teekuppeja. Kertokaas viksummat mitä se on se taide kun minusta ne vain käyvät mukavasti käteen.
Lähettäjä: Tumppi
Lähetetty: 4.5.2005

Joku merkonooooomi on keksinyt sinne sellaisen määritelmän. En ole päivääkään tuntenut olevani keramiikkataiteilija, tai taidekeramiikan harjoittaja. Uffaffaa!
Lähettäjä: keraamikko, TaM
Lähetetty: 4.5.2005

minusta keraamikko viittaa enemmän pajapuolelle kuin taiteeseen ja niin se minusta on puhekielessä vakiintunutkin.
Itse koen olevani ehdottomasti keraamikko, mutta taisipa valmistua samalla koulutuksella joku artenomi ja keramiikkataiteilijakin... nykyisin muotoilijoita......
Lähettäjä: päivi
Lähetetty: 5.5.2005

Keraamikko tarkoittaa asiansa osaavaa ammattilaista, ei pelkästään liity pajatyöskentelyyn, voi toimia asiantuntijana alansa erilaisissa tehtävissä, mutta VAHVA ammattitaito koko keramiikan tietojen ja taitojen alueella kantaa tätä nimeä. Voisi verrata englantilaiseen potter, joka kantaa mielestäni samoja kunniakkaita perinteitä ja pitkää alan laajaa hallintaa, ei suinkaa pelkkää pajanpyörittämistä ja viilikuppeja.
Keramiikkataiteilija antaa mielikuvan, että ei olla sen enempää keraamikko, kuin taiteilijakaan, mutta onhan se hienoa... Savenvalaja on taas opetushallinnon asiasta mitään tietämättömien nimihirviö, joka ei millään tavalla ainakaan kuvaa sitä vahvaa käytännönläheistä koulutusta, jonka savenvalajiksi kutsutut viime vuosina saivat. Koulutussuunnittelijat nyt ei muutenkaan ole sieltä välkyimmästä päästä, se on vain herrahissi, johon noustaan kun kaverille järjestetään hyväpalkkainen paikka.
Lähettäjä: keraamikko
Lähetetty: 5.5.2005

Tuolla aikaisemmin viitattiin yrityksemme nimeen oudossa valossa, joten haluan tässä selventää asiaa.
Varnia Oy myy erittäin laajaa valikoimaa keramiikkatarvikkeita. Siihen kuuluvat mm. valmismassat ja valmiit lasitteet. Yksi pääryhmämme on raaka-aineet niin massojen kuin lasitteiden valmistamiseen.
Asiakaskuntamme toimii hyvin laajalla sektorilla: siihen kuuluvat kaikki alan suuret tehtaat, paja- ja taidekeraamikkoja, alan harrastajia, kaikki alan koulut ja lukemattomia kansalaisopistojen piirejä.
Tähän käyttäjäkuntaan mahtuu hyvin erilaisia tarpeita ja käyttötapoja ja työskentelymenetelmiä.
Siinä missä joku vannoo itse valmistettujen lasitteiden nimiin, saattaa toinen käyttää valmislasitteita todeten niiden sopivan paremmin hänen tuotantotapaansa.
En koe pilkkakirveiden heiluttelua tässä yhteydessä kovin rakentavaksi tavaksi edistää alan arvostusta.
Lähettäjä: Ilkka :: E-mail: ilkka.harjola@varnia.fi
Lähetetty: 6.5.2005

Valmismassoja ja lasitteita saa toki muualtakin kuin Varnialta, ei siinä mitään. Mutta se suurin ongelma niiden systemaattiselle käytölle on analyysin puute ja erityisesti hinta. Osassa tuotteista maksetaan jopa H2O:sta aavikkomainen hinta. Säkkitavaraa tosin saa, mutta niistä on tietona vain tuo em. kyllä ne on täysin turvallisia, sitäpaitsi kukaan ei ole valittanut, kuten palaute monesti kuuluu.
Kaivakaa analyysejä, tiputtakaa hinnat kohdalleen, niin saattaa olla, että vähemmällä vaivalla siirryn valmismassoihin ja valmislasitteisiin, muuten ne ei kyllä kiinnosta hippuakaan.
Lähettäjä: keraamikko
Lähetetty: 6.5.2005

yksi mahdollisuus on muuten myös valmistuttaa toimivia valumassoja keramiikkapajoilla. Jos tiedät missä massoja todella osataan valmistaa, ei kun soittelemaan ja tarjousta kyselemään. Miksi kaikkien kannattaisia hankkia huippuluokan massanvalmistuslaitteisto, jos tuotteiden valmistusmäärät on pieniä!?!
Lähettäjä: by the way
Lähetetty: 7.5.2005

Juu tutulta kuulostaa. Valmistamme muutamalle keramiikkataiteilijalle massoja. Hyviä toimivia massoja, mutta niillä jos jostakin joutuisin tuotantomassani hankkimaan niin konkurssikalle koputtelisi ovelle tiuhaan tahtiin. Mutta eihän se hullu joja pyytää, vaan...
Lähettäjä: keraamikko
Lähetetty: 7.5.2005

se oli vain yksi ehdotus, vaihtoehto kaupalliselle valmismassalle. Hyvää ja halpaa ei ole keksittykään. Kun oli vielä noita deflokkulointiongelmiakin joillakin.....
Lähettäjä: by the way
Lähetetty: 7.5.2005

niin; jollei ole ostamassa voi olla myymässä, sanoinkos minä sen jo.....?
Lähettäjä: by the way again
Lähetetty: 7.5.2005

Saksassa on käytössä kilta-järjestelmä. Kilta on vastuussa Töpfer Gesellen (keramiikka-kisälli) koulutuksesta. Oppiminen on hieman oppisopimuskoulutusta vastaava, tosin varsinaista palkkaa ei makseta. Koulutus on 3-vuotinen, opintoviikkoja esim. dreijauksessa 134 OV(raapii päätään...ainakin tosi lähelle 134).
Meillä kolmivuotinen artesaani-koulutus pitää kokonaisuudessaan sisällään 120 OV, joista dreijausta on 14 OV.
Saksalainen kisälli osaa sitten dreijata eli tekniikka toimii. Se ei kuitenkaan riitä eikä lupaa Töpfer-ammattinimikkeen käytölle ole, eikä myöskään lupaa liiketoiminnan harjoittamiseen. Jos saksassa haluaa harjoittaa ammattia keraamikkona täytyy olla mestarin tutkinto, kuri on kova, mutta on myös tieto ja taito taso ja kilpailu...:)

Tietysti saksassa on myös harrastajia ja kisällejä jotka kauppaavat töitään, mutta kuluttajalle ei jää epäselväksi keneltä hän keramiikkansa ostaa.


Lähettäjä: ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^sarja
Lähetetty: 9.5.2005

Ei näihin tappeluihin jaksa viitsiä ottaa osaa, mutta tulipahan lukiessa mieleen, että usein asiakas tm. käytää nimikkeitä väärin. Esim. hopeakorujen tekijää sanotaan järjestään hopeasepäksi vaikka hän oikeasti olisikin vaikkpa metalliaalan artesaani ja vieläpä riippumatta siitä onko tekeekö hän sitä ammatikseen vai ei. Samoin jos joku tekee keramiikkaa, häntä tituleerataan yleisesti keraamikoksi vaikka hän ei k.o. nimikettä itse käyttäisikään...
Lähettäjä: anaaJ
Lähetetty: 10.5.2005

Eihän näitä vielä tappeluksi lasketa:)

Ehkä se pointti onkin juuri siinä, kuka SAA käyttää keraamikko nimitystä itsestään alalla toimiessaan.

Lähettäjä: artenomi AMK
Lähetetty: 11.5.2005
yllapito 20.10.2007 : 16.12


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!