Valmiit kaupalliset valumassat.

Tuon alemman keskustelun pohjalta tuli
mieleen, millaista kokemusta teillä
keraamikoilla on kaupallisista
kivitavara valumassoista?
Onko hinta/laatu kohdallaan?
Entä onko toimiva massa/lasite pari
löytynyt helposti?
Eli voitaako kaupallinen itse
valmistetun.Aloittaja: kappa ::
Lähetetty: 28.4.2005

Saksalaisista on jonkin verran kokemusta, ja löytyy hyviäkin. Massa lasiteparin löytäminen on hiukan lottoa ja hakua, koska pohjasta puuttuu kaikki tiedot, on vain se mitä kädessä on. Kokeilemalla tietysti sopivat lasitteet löytyy, koska ainakin yksi on muuttumaton: massapohja.
Kokeilemani valmiit saksalaiset kivitavarat säätyvät aika helposti suositellulla deflokkulantilla, joka harvoin on dispex, vaan joku /jotkut muut. Deflokkulointi voi muodostua vaikkapa kahdesta tai kolmesta kemikaalista, joilla säädetään eri asioita.
Hinta/laatu-suhde on jo sitten toinen juttu: helvetin isoissa erissä: muutamasta tonnista ylöspäin hinta tippuu roimasti, mutta saattaa edellyttää suoraa tilausta ulkomailta. Muutamilla kotimaisilla toimittajilla isoja määriä myös myydään ja hinta on silti aika kallis. Kalliit hinnat eivät mielestäni ole selitettävissä silläkään, että nimenomaan valumassat toimitetaan jauheena. Tarkoittaa sitä, että samat plungerit, seulonnat, päiväsäiliöt tarvitset silti, verrattuna osaraaka-ainevalmistukseen. Vaakaamista on tosin vähemmän, granulaattina toimitetuissa ehkä hiukan vähemmän pölyä ym, mutta ei paljon muita eroja. Punnitusvirheitä valmiilla ei tietenkään niin helposti synny, mutta...
Olen nyt valmistanut valuun massojani kymmenkunta vuotta ja olen ehdottomasti osaraaka-ainemassojen kannalla. Reseptuuri on tiedossa, sitä voi hienosäätää, lasitteen löytyminen natsaa paremmin, osaraaka-aineet voi ostaa sieltä missä ne ovat parhaassa markkinahinnassa jne. Ja takuuvarmasti tiedät millä työskentelet.
Eli en tällä hetkellä ammatillisessa tuotannossa (tark. 2000-3000 kg/vuosi)valumassaa käyttävänä kyllä näe mitään perusteita siirtyä valmismassoihin. Harrastuspuolesta en tiedä, kun on noita muita harrastuksia kuin keramiikka.

Lähettäjä: pm
Lähetetty: 28.4.2005
yllapito 20.10.2007 : 16.03


Takaisin
------------------------------------------------
Lisää oma kommenttisi yllä olevaan aiheeseen.
Voidaksesi osallistua keskusteluun, sinun pitää kirjautua järjestelmään!